Itinerari nocturn per la Domus i les Adoberies

El passat dijous dia 9 de novembre l’alumnat i el professorat del Batxillerat Nocturn vam realitzar una jornada de convivència i vam visitar la Domus Romana i les Adoberies.

La domus és una paraula llatina que indica un tipus de casa romana familiar, amb un nivell econòmic alt.Les restes de la casa romana sota l’Auditori Enric Granados de Lleida es troben a la planta subterrània. És el resultat de l’excavació arqueològica realitzada entre l’any 1984 i 1987. Abans de la construcció de l’Auditori, es va posar al descobert les restes d’un edifici d’època alt imperial construït cap a finals del segle I dC. Es tracta d’una part d’una gran domus privada de la ciutat d’Ilerda. En total 1.200 metres quadrats organitzats en vint-i-quatre habitacions o àmbits, patis, atri i corredor.

Després ens vam desplaçar a la Rambla Ferran on vam visitat les Adoberies. Estracta de dos obradors, ara restaurats, que formen part d’un complex de set adoberies construït al segle XIII. Les dues que s’han recuperat contenen encara la canalització que utilitzaven a l’Edat Mitjana.

L’accés a les restes històriques es realitza per un pont de fusta que separa els dos obradors i que permet observar els dipòsits excavats a la roca que s’utilitzaven durant el procés de transformació de la pell. Una pell que arribava seca o salada a l’obrador i que sortia transformada en un cuir suau i flexible preparat per ser utilitzat per fer guants, barrets, caixes, bótes de vi o arnesos, per exemple.

Vàrem passar una jornada molt agradable que ens va servir per consolidar el bon ambient que es respira al Nocturn.