CONFERÈNCIA SOBRE EPIGENÈTICA A CÀRREC DE L'INVESTIGADOR MALGRATENC FRANCESC PIFERRER

CONFERÈNCIA SOBRE EPIGENÈTICA A CÀRREC DE L'INVESTIGADOR MALGRATENC FRANCESC PIFERRER

per Jaume Carles -
Nombre de respostes: 0

Aquest dimecres, l'investigador malgratenc Francesc Piferrer ens va oferir una interessant conferència sobre epigenètica als alumnes de Batxillerat i de Biologia i Geologia de 4t d'ESO.

Francesc Piferrer és professor d’Investigació a l'Institut de Ciències del Mar (ICM), del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a Barcelona. És un dels principals investigadors mundials en el seu camp i ha participat en molt programes d'investigació a nivell nacional i internacional.

L’epigenètica és la part de la biologia que estudia els mecanismes que regulen l’expressió gènica i que no impliquen canvis en la seqüència de nucleòtids. Així, mentre els canvis genètics inclouen mutacions, els canvis epigenètics inclouen alteracions al damunt (d’aquí el prefix “epi”) i al voltant de la cromatina, el conjunt de l’ADN del genoma i les seves proteïnes associades.
Després d’una breu introducció històrica es van donar exemples dels tres principals mecanismes epigenètics que hi ha, així com de la regulació epigenètica de fenòmens coneguts, incloent la determinació del sexe en alguns casos i de la transmissió a la descendència de canvis o marques epigenètiques  i  com els hàbits de vida poden tenir conseqüències irreversibles a llarg termini.

Agraïm molt al Sr. Francesc Piferrer la seva col·laboració amb el nostre centre.