1r Premi al 5è Premi de Recerca en l’àmbit de la Informació i Documentació

El  jurat del 5è Premi de Recerca en l’àmbit de la Informació i la Documentació al millor Treball de Recerca de Batxillerat que convoquen conjuntament la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha declarat guanyador de l’edició de 2017 el treball Les webs semàntiques i l’arxivística documental, presentat amb el pseudònim Hipàtia per Aldara Cousillas Rúa, de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, essent-ne tutora la professora Marta Gràcia. Moltes felicitats!!!!

Amb aquest atorgament, el jurat vol fer constar l’actualitat del tema que tracta el treball i posa de relleu l’originalitat del plantejament en aplicar la web semàntica a l’arxivística, tot mostrant que les ontologies són una alternativa a l’ús de tesaurus i de bases de dades en els arxius, per mitjà d’una modelització que compara diversos sistemes. També vol destacar la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell que ha guiat la recerca i que evidencia les moltes possibilitats que es deriven del treball conjunt entre els professionals i els estudiants.

El premi —dotat amb 700 euros i adreçat als estudiants de Batxillerat dels centres d’ensenyament, públics o privats, de Catalunya— s’atorga a treballs que tinguin relació amb l’àmbit de la Informació i la Documentació. A tall d’exemple, poden versar sobre el món del llibre, de les biblioteques i dels arxius, els sistemes d’informació i documentació, els arxius d’imatges i sonors, els hàbits i les pràctiques lectores, els nous formats de la informació, el llibre digital, la cerca i l’ús de la informació a Internet, la informació i els dispositius mòbils, les xarxes socials, les biblioteques i els arxius digitals, les llibreries, la gestió de la documentació a les empreses, l’estructuració dels continguts a les webs, etc.

Resum del Treball

L’objectiu d’aquest treball és fer un estudi de la Web Semàntica, la seva definició, el seu desenvolupament, i de la transformació que suposa la seva implantació a la Web. S’estudien les tecnologies necessàries per dur a terme aquesta transformació i la seva particular incidència en la Arxivística i la Gestió Documental. Es fa un estudi més detallat de les ontologies, els seus llenguatges RDF i OWL, i el seu ús al camp de les ciències de la informació. Finalment i com a exemple pràctic, s’utilitza l’editor ontològic Protègè, per crear una petita ontologia.