Llibres juvenils relacionats amb les matemàtiques

El departament de matemàtiques proposa una relació de llibres de ficció que d’alguna manera o altra tenen alguna relació amb les matemàtiques.

L’ASSASSINAT DEL PROFESSOR DE MATEMÀTIQUES
 llibre

Títol: L’4ss4ss1n4t d3l pr0f3ss0r d3 M4t3m4t1ques

Autor: Jordi Sierra i Fabra
Editorial: Barcanova (Barcelona 2002)
Pàgines: 172
ISBN: 9788448919429

 

Jordi Sierra i Fabra és actualment un dels autor més prolífics, especialment en literatura infantil i juvenil. Segurament deu estar fregant l’establiment d’algun record Guinnes de velocitat editora (llibres publicats/temps). Aquest obra que, tot i tenir el risc de donar idees a l’alumnat de matemàtiques, es pot recomanar com a lectura, especialment al 1r cicle d’ESO.

La història de la novel·la es centra en la necessitat de dos nois i una noia, no excessivament brillants en matemàtiques, de resoldre un sèrie de problemes per esbrinar qui ha estat l’assassí del seu professor. L’obra no intenta excessivament reflexionar sobre el caràcter de les matemàtiques, ni tampoc d’informar o fer divulgació sobre els seus continguts típics. D’aquesta manera s’allunya de títols com “Malditas matemáticas”, “El señor del cero”, o d’altres que podeu trobar en aquesta mateixa secció Només tres nois que van resolent problemes de diferents tipus. Potser l’únic valor que se’ns vol donar és que cal una certa constància per enfrontar-se degudament a la resolució d’un problema: que cal voler resoldre’l. Potser aquí rau un dels petits defectes de la novel·la: no tots els problemes són iguals d’interessants, especialment alguns de moviments força tradicionals que es resolen per equacions i que només es justifiquen perquè els protagonistes els havien trobat anteriorment en algun examen. Si no fos per aquests problemes la lectura seria també perfectament recomanable pel Cicle Superior de Primària.

Un llibre sense gaires pretensions i que es deixa llegir còmodament.

En Flip no sap què fer perquè tres dels seus alumnes s’adonin que les matemàtiques són com un joc. Per això, i perquè no vol suspendre’ls, els proposa que resolguin en grup tot un seguit de problemes.
Un bon dia en Flip és assassinat i mor davant mateix del nois! Per poder descobrir i capturar l’assassí del seu professor, els tres amics han de resoldre un seguit d’enigmes, jocs d’enginy, problemes i pistes que els conduiran de dret al culpable.

PLANILANDIA
llibre
Títol: Planilàndia
Autor: Edwin A. Abbot
Editorial: Laertes (Col. L’Arcà- Barcelona)
Pàgines:129ISBN: 9788475848327
“Planilàndia” és un llibre escrit fa més d’un segle i que, tot i tenir algunes “carrinclonades” ideològiques, està ple d’encant. La novel·la consta de dues parts. A la primera se’ns descriu la vida quotidiana d’un món de dues dimensions. A la segona el narrador ens explica els seus viatges al món d’una dimensió i al nostre de tres dimensions. Un llibre magnífic per a reflexionar i comprendre els salts d’una dimensió a un altra i les paradoxes que es poden produir. Si voleu complementar aquesta lectura amb una altra d’un món de dimensió 0 (un sol punt) podeu llegir també el conte d’Italo Calvino “Tot a un punt” del llibre “Les cosmicòmiques” que ens explica com era la “vida” abans del Big Bang.

Benvinguts a Planilàndia, el país de les dues dimensions. Benvinguts a les seves tradicions, a les seves lleis, a la seva religió i a la seva història, totes elles producte de la més estricta tradició angular que regeix les vides de cadascun dels seus poliedres; des de la del més miserable dels triangles irregulars fins a la del més savi dels Cercles. Això sí: no poseu mai en dubte cap de les seves Veritats Matemàtiques, no goseu qüestionar la dimensionalitat de les coses, no us atreviu a somiar dimensions possibles. El pes de la llei pot caure sobre vostre de manera implacable…Planilàndia és una de les paràboles socials més enginyoses que s’han escrit. La condició bidimensional del món de Planilàndia funciona com una eficaç sàtira de l’estretor de mires d’una societat regida per una elit satisfeta de si mateixa, el prestigi de la qual es fonamenta en la desigualtat més institucionalitzada.Després de més de cent anys de la seva publicació, Planilàndia és un imprescindible relat de desbordant enginy matemàtic alhora que una inquietant i aguda sàtira social.

MALDITAS MATEMATICAS
llibre
Títol: Malditas matemáticasAutor: Carlo FabrettiEditorial: Alfaguara (Madrid-2000)
Pàgines: 132
ISBN: 9788491221197

Una altra història que segueix el model implantat pel “Món de Sofia”, “El dimoni dels nombres” o, fins i tot, de la pel·lícula “El pato Donald al país de les Matemàtiques”. Un guia, en aquest cas ni més ni menys que Lewis Carroll (anomenat Charlie al llibre com a diminutiu del seu nom real Charles Dogson) acompanya a una nova Alícia al País dels Nombres. Aquesta Alícia, lògicament, renega de les matemàtiques fins que el guia li va descobrint alguns aspectes nous que fan modificar poc a poc el seu punt de vista tan esbiaixat. El nostre sistema de numeració, els nombres primers, el problema dels escacs, el dels quadrats màgics, alguns trucs de màgia, algunes qüestions sobre balances… són les “parades” del seu viatge.

La nove·la és força correcta i té la virtut de no tenir grans pretensions. No és excessivament llarga i no té cap intenció de donar una visió exhaustiva sobre el món dels nombres. Només unes poques pinzellades sobre alguns aspectes concrets.

Les matemàtiques són útils i, a més …, molt divertides!
Alícia detesta les matemàtiques i pensa que no serveixen per a res fins que un dia un estrany personatge, que resulta ser Lewis Carroll, la porta a conèixer el País dels Números. En el seu fantàstic viatge viurà increïbles peripècies, com efrentarse al monstre del laberint i endinsar-se en un bosc de nombres arborescents.

APIN CAPON ZAPUN AMANICA (1134): PER ENTENDRE: EL NOMBRE I LES SE VES REPRESENTACIONS
llibre
Títol: Apín capon zapun amanicà (1134)
Autor: Pere Roig i Jordi Font
Editorial: Eumo Editorial (Projecte Solaris n. 1) (Vic-1994)
Pàgines: 67
ISBN: 9788486390617

Una aconseguida col·laboració entre un expert en didàctica de les matemàtiques i un escriptor de literatura infantil i juvenil. La història proposa un viatge en el temps d’un adolescent que retrocedeix fins a l’Edat Mitjana. Per poder tornar a la nostra època ha de dir unes paraules màgiques que inclouen pronunciar el nombre 1134 en la llengua del lloc on és. El problema està en que al lloc on ha viatjat fan servir un sistema de numeració perdut i que el noi haurà d’aprendre per poder iniciar el viatge de retorn. La història està narrada amb prou calma com per anar seguint bé el seu aprenentatge i anar reflexionant sobre alguns aspectes dels sistemes de numeració, principalment sobre el concepte de “base”, ja que la numeració de la Baronia de la Mà (on ha anat a parar) està fet en base cinc. El títol es correspon justament amb com es diu 1134 a la Baronia.

Força recomanable.

CHAPEAU PELS IAIOS!
llibre
Títol: Chapeau pels iaios!
Autor: Joan Tardà i Maria CorominasEditorial: Eumo Editorial (Projecte Solaris n. 9) (Vic-1995)
Pàgines: 94
ISBN: 9788476021965

En aquesta novel·la, escrita a quatre mans, es reconstrueix l’època immediatament posterior a la Guerra Civil i el llibre ens explica la història de la fuga d’un represaliat pel franquisme. El protagonista ha d’aplicar diverses vegades conceptes de proporcionalitat geomètrica per superar els entrebancs que se li van presentant durant la seva fugida des de la presó fins al seu final a un petit poble de la Cerdanya francesa.

La lectura d’aquest llibre és una mica més exigent que les anteriors degut, especialment, al context en què està situada. Tot i així els conceptes matemàtics estan presentats d’una forma prou clara i entenedora.

L’atzar va fer que la Núria hagués d’afrontar un passat familiar que ignorava. L’avi havia estat condemnat a mort en un consell de guerra. O almenys això era el que es desprenia d’aquella carta de clemència signada per l’àvia el 1947. Però, per què a casa li ho havien amagat? La Núria, amb l’ajut d’uns amics, intentarà desbrinar què amagaven tants silencis.

EL SEÑOR DEL CERO
llibre
Títol: El señor del cero
Autor: Mª Isabel MolinaEditorial: Alfaguara Juvenil (Madrid 1998)
Pàgines: 153
ISBN: 9788491221159
“El señor del cero” explica la història d’un noi cristià que viu a la Córdoba àrab de les acaballes del segle X. Allà estudia aritmètica i coneix la numeració indo-aràbiga. El noi es veu obligat a fugir de la seva ciutat i arriba fins al monestir de Ripoll on coneix a Gerbert d’Aurillac (futur Papa Silvestre II). Un petit viatge per una part important de la història de les matemàtiques: la resistència a canviar d’un sistema de numeració i de calcular per un altre.

Un bell cant a l’amistat, sense barreres de religió ni ideologies.
Segle X. A la Península Ibèrica el Califat de Còrdova irradia una gran esplendor cultural però la convivència entre els diferents grups socials no és sempre possible. Josep, un jove mossàrab que posseeix una sorprenent capacitat per al càlcul, es veu obligat a abandonar la seva terra davant el recel que desperta la seva habilitat entre els seus ignorants veïns.

ESOS CIRCULOS VICIOSOS Y OTRAS FORMAS SALVAJES

llibre
Títol: Esos círculos viciosos y otras formas salvajes
Editorial: Editorial Molino (Barcelona 2004)
Autor: Kjartan Poskitt
Pàgines: 159
ISBN: 9788427220966

Un altre llibre de la sèrie “Esa horrible ciencia” dedicat a les matemàtiques i “pergenyat” per la parella Poskitt-Reeve, el segon amb les il·lustracions. I com els altres magnífic. Les idees geomètriques estan presentades de forma clara i divertida.

Cercles, circumferències, triangles i altres polígons, poliedres… es passegen per les pàgines del llibre presentats per alguns dels habituals personatges de la sèrie: el professor diabòlic, els extraterrestres, Berto Baraja i Linda Fullera…

Afegiu-lo a la llista dels que ja teníeu i si no inaugureu la col·lecció. Només cal esperar que es tradueixin els títols pendents

EL ARMONOGRAFO: LAS MATEMATICAS DE LA MUSICA
llibre
Títol: El armonógrafo
Editorial: Oniro (La aventura de la ciencia – 9) (Barcelona 2005)
Autor: Anthony Ashton
Pàgines: 64
ISBN: 9788497541718

Aquest llibre pertany a una nova col·lecció (dirigida per un vell apassionat per la recreació i divulgació matemàtica, Carlo Fabretti) proposada per l’Editorial Oniro. El llibre en principi està adreçat a un públic adolescent i altres títols són “Números mágicos y estrellas fugaces”,  “Sólidos platónicos o arquimedianos” per citar-ne dos més.

“El armonógrafo” parla d’una de les possibles relacions entre la música i la matemàtica basada en els dibuixos creats per l’oscil·lació d’un parell de pènduls amb longituds proporcionals a les que creen notes armòniques.

L’esquema del llibre és: una pàgina que tracta de forma molt breu alguns aspecte concret i la següent (fent com un petit díptic) amb algun dibuix il·lustratiu. 32 petits díptics cada llibre. Això permet una lectura ràpida, que passa molt per sobre dels temes, de fet només els planteja (una opció perfectament legítima, per altra banda si només es vol introduir temes per fer-los conèixer).

Nou volum de la col·lecció “L’aventura de la ciència”, una sèrie de manuals breus destinats als adolescents, sobretot als alumnes d’ensenyament mitjà, però també a universitaris i als joves en general. Aquesta nova obra, El armonógrafo, revela als joves la sorprenentment precisa relació existent entre les notes musicals i els nombres enters. Pitàgores, que va ser el primer a veure aquesta correspondència, va construir sobre ella tota una teoria de l’univers que encara segueix enlluernant a científics i filòsofs. Segons ell, la natura és fruit de l’harmonia dels nombres, el que el converteix en precursor de les teories de la física moderna. Al segle XIX, aquesta visió matemàtica de la música va inspirar la invenció del armonógrafo, un enginyós instrument científic que realitza dibuixos d’harmonies musicals, vinculant imatge i so. El present llibre reprodueix una bona mostra dels dibuixos traçats amb tan fascinant instrument, que revelen les bellíssimes figures ocultes en els acords musicals, i així mateix descriu pas a pas la seva senzilla construcció.

ESA CONDENADA MALA SUERTE
llibre
Títol: Esa condenada mala suerte
Autor: Kjartan Poskitt
Editorial: Molino (Barcelona 2001)
Pàgines: 176
ISBN: 9788427220911
Fa la sensació de que cada llibre d’aquest autor està una mica millor que l’anterior. És com si, en comptes d’anar esgotant la idea, anés agafant cada vegada més el “tranquillo” de la cosa. Recordem que és ja el sisè títol de la sèrie que aquesta editorial tradueix. Abans van ser Esas mortíferas mates, Más mortíferas mates, Esas endiabladas mates, Esas inignificantes fracciones i Esas exasperantes medidas.

En aquest llibre, en el que tornem a trobar personatges dels altres llibres (el Professor Daibòlicus, els Gollarks, la banda de gàngsters, es revisen qüestions de probabilitat i combinatòria amb un estil humorístic força informal. Però no per això no es deixen de tocar aspectes històrics, conceptes com la probabilitat condicionada, aparents paradoxes probabilístiques i altres problemes de gran interès.

Aquest llibre, a l’igual que l’anterior de la sèrie, guanya interès al centrar-se en un sol aspecte i no barrejat diferents temes com als primers títols de les “mortíferes mates”.

 

L’HOME QUE CALCULAVA
llibre
Títol: L’home que calculava
Autor: Malba Tahan
Editorial: Labor
Pàgines: 128
ISBN: 9788498672299
 

26 anys després de la 1a. edició castellana al nostre país d’aquest preciós i imprescindible llibre algú s’ha decidit a fer la traducció catalana! Serà conseqüència un cop més de l’exit del Dimoni dels nombres? Un llibre que, amb un estil diferent, pot competir perfectament amb l’anterior.

L’home que calculava ens explica les aventures de Beremiz Samir, “l’home que calculava”, que contínuament es va enfrontant a situacions que requereixen de les seves habilitats matemàtiques. L’enginy (i el mètode!) de Beremiz el fa sortir airós, evidentment, de totes les situacions. Aquesta és l’excusa de l’autor per anar-nos presentant tota una col·lecció de problemes clàssics d’entreteniment matemàtic, amb una atenció especial als que impliquen repartiments dificultosos o aparentment paradoxals, i d’altres curiositats (quadrats màgics, nombres perfectes, amics, la llegenda dels escacs, etc.). De pas, Malba Tahan aprofita per rendir un sincer homenatge als matemàtics clàssics, especialment als àrabs.

Malba Tahan no era, en realitat, un autor àrab, tal com es pot pensar pel seu pseudònim i el contingut de l’obra. El seu nom autèntic era Julio César de Mello Souza (Rio de Janeiro-1895; Recife-1974). El seu llibre és més aplicable a classe, en alguns aspectes, que no el d’H. M. Enzensberger, ja que proposa una bona quantitat de problemes per resoldre. De fet, una mestra de Terrassa (l’Àngels Closa) n’ha preparat tot un crèdit variable sobre aquest títol.

Beremiz Samir, l’home que calculava, s’enfronta un sens fi de reptes en el marc d’un antiquíssim Iraq, habitat per califes, xeics i visirs. A cada un dels relats, Samir demostra el seu domini sobre els números, però aquesta saviesa va acompanyada per una reflexió que sempre té una raó ètica, de justícia, que fa desaparèixer el problema i el desacord entre els homes, que moltes vegades s’han de a qüestions insignificants. I és que Samir és un home savi, un home de pau que no busca el poder sinó la tranquil·litat de viure una vida plena i feliç.

EL DIMONI DELS NOMBRES
llibre

Títol: El dimoni dels nombres
Autor: Hans Magnus Enzensberger
Editorial: Siruela
Pàgines: 255
ISBN: 9788478446483

A en Robert, com a moltes altres persones, no li agraden les Matemàtiques, perquè no les acaba d’entendre. Però una nit somia amb un dimoniet que pretén iniciar-lo en la ciència dels nombres. Naturalment, en Robert pensa que és un altre dels seus freqüents malsons, però en realitat és el començament d’un recorregut nou i apassionant a través del món de les Matemàtiques. ¿No és estrany de trobar sempre seqüències numèriques mitjançant la simple multiplicació dels uns: 1 x 1 = 1; 11 x 11 = 121; 111111 x 111111 = 12345654321, i així successivament? I això és solament l’operació més senzilla. Durant dotze nits, en Robert somia en sistemes numèrics cada cop més increïbles. Tot d’una, els nombres cobren vida per ells mateixos, una vida misteriosa que ni tan sols el dimoni no pot explicar del tot. Les Matemàtiques no havien estat mai tan fascinants. Aviat, el dimoni li farà abandonar els tòpics i el farà accedir a nivells superiors. I els entén i tot! I els joves lectors també. En cada pàgina, a mesura que anem avançant, els nombres es van tornant cada cop més absorbents. És com si es tractés de màgia. En Robert vol saber més i més, fins que, a la fi, el dimoni li fa comprendre que alguns problemes i algunes paradoxes pertanyen a les altes esferes de la ciència.

 

DAMUNT LES ESPATLLES DEL GEGANTS
llibre

Títol: DAMUNT LES ESPATLLES DEL GEGANTS

Autor: Josep Pla i Carrera
Editorial: La Magrana
Pàgines: 284
ISBN: 9788482640860

Novel·la recomanada per als alumnes de batxillerat, relaciona la història d’un professor de matemàtiques amb la vida de Galois, matemàtic coetani de la revolució francesa i que va tenir una vida sorprenent.

No és només de la vida i obra de Galois de què es parla, sinó també, i entre d’altres diverses coses, de la vida i circumstàncies de Valeri E. Gassiot, en part alter ego de l’autor, però sobretot exponent d’una generació de matemàtics que ha fet molta feina i que ha estat generalment callada.

EL SECRETO DE LOS NUMEROS
llibre

Títol: El secreto de los números
Autor: ANDRE JOUETTE
Editorial: SWING
Pàgines: 320
ISBN: 9788496746374

Llibre recomanat per als alumnes de batxillerat

El llibre més adequat per a tots aquells a qui els apassionen els reptes i gaudeixen amb el plaer de pensar.Esta obra explora des d’una òptica original, lúdica i rigorosa, la ciència dels nombres i les construccions numèriques, així com els àmbits quotidians i específics on aquests es fan servir.
Pesos, mides, potències, dades astronòmiques, calendaris i molts més són aquí explicats en el seu sentit essencial i pràctic. Però el lector també trobarà curiositats sobre la conversió d’un sistema mètric a un altre, el càlcul mental o les probabilitats de guanyar la loteria.

Recomanació de més llibres

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>