Dia de les Llengües Maternes

L’any 99 la UNESCO va decidir celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna que se celebrarà cada 21 de febrer arreu del món, en reconeixement als estudiants morts el 1952 en defensa del bangla, llengua dels bengalís, quan es manifestaven a Dhaka (capital actual de Bangladeh) reclamant el reconeixement de la seva llengua com a llengua oficial del Pakistan.

Encara hi ha moltes llengües que no han estat estudiades ni descrites a fons.

Segons els experts, el 90% de les llengües (n’hi ha entre 5.000 i 6.000 llengües) estan condemnades a desaparèixer al llarg del segle XXI, si no hi fem res.

La llengua més parlada del món és el xinès mandarí amb 850 milions de parlants.

Pel que fa al Català, sabem que al principi del segle IX, com les altres llengües romàniques o neollatines, era una llengua materna. Així ho documenta una clàusula del «Concili de Tours» de l’any 813 que disposa que es deixés de parlar sempre en llatí a les esglésies perquè la gent no comprenia res del que s’hi deia. I ho diu aconsellant que es tradueixi a la llengua romànica rústica o pagesa.

Al nostre Institut hi ha molts alumnes que tenen llengües maternes ben diverses i ho han deixat palès en un plafó al vestíbul del centre escrivint missatges multilingües.