Projecte d’aprenentatge-servei: “Nosaltres i els nostres avis”

Projecte d’aprenentatge-servei: “Nosaltres i els nostres avis”

per S'ha esborrat l'usuari -
Nombre de respostes: 0
Ja fa uns quants cursos una professora d’El Sui va voler apropar la realitat de la gent gran que viu en residències al grup de joves del projecte singular Praxis. L’experiència va resultar ser molt positiva i, allò que va començar com una visita puntual un matí, ha esdevingut una col·laboració de tot el curs entre el nostre institut i les residències Maranatha i Rumy.
El professorat del centre col·labora amb els responsables de totes dues residències en la detecció de les necessitats dels nostres avis, de manera que s’estructuren una sèrie de visites de l’alumnat de 3r d’ESO per prendre-hi part. Tot plegat es fa lligat amb continguts curriculars de les matèries de cultura i valors ètics, llengua, educació física i del pla d’acció tutorial del centre. De manera que els continguts teòrics del llibres i manuals prenen vida en la pràctica real del dia a dia.
Així doncs, la relació no es queda només en vistes als centres sinó que els avis i àvies participen d’algunes de les activitats que portem a terme al llarg del curs, com la cantata i la representació teatral que prepara cada any el grup de teatre de l’institut i enguany també a la representació que l’alumnat de la USEE farà per als nens i nenes de P4 de les escoles de Cardedeu.
L’objectiu bàsic de tot el projecte és principalment establir una relació intergeneracional que sigui enriquidora per a tothom. D’aquesta manera ajudem a la integració social i dins de la nostra comunitat de Cardedeu dels avis i àvies que viuen en residències, i fem més conscients de la seva tasca integradora i social al nostre alumnat.
Dimecres 4 de novembre vam fer la primera de les visites que es duran a terme quinzenalment fins al mes de maig. Uns 100 alumnes de 3r dedicaran 10 hores a compartir temps i experiències. Tota la comunitat educativa estem molt emocionats amb el projecte que any rere any es fa més gran i que ens ensenya quantes coses podem aprendre els uns dels altres i com en són els joves, de solidaris i participatius.
Ens prenem la llicència d’acabar amb unes paraules del catedràtic emèrit de Pedagogia de la UAB, Jaume Serramona “Des de les institucions escolars, des dels organismes responsables del sistema educatiu, cal tenir ben present els temps que corren i incorporar als avis en les propostes que es facin respecte a l’educació; la seva aportació i complicitat resulta avui en molts casos imprescindible i en molts altres necessària.”