Procés i documentació – CFGM

Participants en el procés i requisits

  • Cal que presentin la sol·licitud de preinscripció les persones que volen cursar un cicle formatiu de formació professional de grau mitjà, encara que cursin altres ensenyaments al mateix centre.
  • Per poder cursar cicles formatius de formació professional de grau mitjà cal complir els requisits acadèmics que estableix la normativa corresponent.

Presentació de sol·licituds

  • Aspectes importants a tenir en compte en emplenar la sol·licitud de preinscripció
  • Relació de Centre de les especialitats d’Hoteleria i Turisme
  • Codis de Cicles per especialitats impartides a l’EHTB
  • Només es pot presentar una sol·licitud de preinscripció per persona per a cicles formatius de grau mitjà, on es poden indicar peticions d’admissió en diversos centres, cicles i torns, sempre ordenades per ordre de preferència. La presentació de més d’una sol·licitud per tipus d’ensenyament comporta la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre.
  • Només es poden presentar sol·licituds per a cursos complets, llevat els alumnes que accedeixen per la via del certificat de professionalitat, que sol·liciten les places per a ells reservades.

  • La sol·licitud s’ha de presentar al registre electrònic de la Generalitat mitjançant el formulari electrònic disponible al web preinscripcio.gencat.cat,  en el termini de presentació de sol·licituds establert.
  • Per poder utilitzar el formulari, el tutor/a legal (si l’alumne/a és menor d’edat o no compleix els 18 anys durant l’any en què es presenta la sol·licitud) o l’alumne/a (major d’edat o que compleix els 18 anys durant aquest any) s’ha d’identificar mitjançant un certificat digital, com ara el DNI electrònic o el sistema alternatiu d’identificació IdCAT Mòbil.
  • Les persones que no puguin utilitzar la sol·licitud electrònica esmentada, poden utilitzar el formulari en suport informàtic disponible al web preinscripcio.gencat.cat. En aquest cas, cal adjuntar al formulari el document identificatiu escanejat o fotografiat de la persona que presenta la sol·licitud per acreditar-ne la identitat.
  • El tràmit de presentació de la sol·licitud s’acaba, en ambdós casos, amb l’enviament del formulari on s’adjunta la documentació acreditativa necessària, i no se n’ha de presentar cap còpia al centre. La presentació de la sol·licitud es pot acreditar amb el resguard corresponent que es rep a l’adreça electrònica indicada a la sol·licitud, on consta la data i el número de registre d’entrada.
  • Una vegada enviada la sol·licitud, en qualsevol dels dos formats, i durant el termini de presentació de sol·licituds, es poden modificar les dades dels criteris de prioritat al·legats, així com els ensenyaments i centres sol·licitats, si cal. En aquest cas, les dades que es validen són les de la darrera modificació. Igualment, durant el període de presentació de documentació es pot adjuntar la documentació acreditativa que es consideri.
  • En tot cas, per a la preinscripció a aquests ensenyaments, no s’accepten les sol·licituds que es presentin únicament en paper.

Documentació acreditativa, criteris de prioritat i barem que s’aplica

La documentació que calgui presentar s’ha d’adjuntar, escanejada o fotografiada, a la sol·licitud de preinscripció, que serà accessible mitjançant un enllaç al web preinscripcio.gencat.cat, durant el termini establert.

a.  Documentació identificativa

Si s’ha presentat la sol·licitud mitjançant el formulari electrònic i s’ha indicat el número identificador del RALC de l’alumne/a, no cal presentar cap documentació identificativa.

  • Si l’alumne/a no té número identificador del RALC, perquè no ha estat escolaritzat a Catalunya a partir del curs 2015-2016, cal adjuntar, en el cas que l’alumne sigui menor d’edat, el certificat electrònic de la inscripció de naixement o el llibre de família o altres documents relatius a la filiació o, si està en situació d’acolliment en família o institució, la resolució d’acolliment del Departament de Drets Socials.
  • També cal adjuntar el document d’identitat de l’alumne/a i/o dels progenitors o tutor/a, si s’han identificat amb el passaport o el document d’identitat d’un país membre de la Unió Europea. Si s’han identificat amb el DNI o el NIE només cal adjuntar-lo si no s’han pogut validar les dades per consulta interadministrativa i així ho indica el resguard de presentació de la sol·licitud.
  • Si l’alumne/a és major d’edat només cal aportar la documentació acreditativa de la identitat de l’alumne/a en els mateixos casos que s’estableixen en el paràgraf anterior.

Si s’ha presentat la sol·licitud mitjançant el formulari en suport informàtic, cal adjuntar-hi la documentació següent:

Si l’alumne/a és major d’edat o compleix els 18 anys durant l’any en què es presenta la sol·licitud:

  • DNI, el NIE, el passaport o el document d’identitat d’un país membre de la Unió Europea de l’alumne/a, a l’efecte de validar-ne la identitat.

Si l’alumne/a és menor d’edat i no fa els 18 anys durant l’any en què es presenta la sol·licitud:

  • DNI, NIE, passaport o document d’identitat d’un país membre de la Unió Europea de la persona sol·licitant (pare, mare o tutor/a legal), a l’efecte de validar-ne la identitat.
  • Document d’identitat de l’alumne/a si s’ha identificat amb el passaport o el document d’identitat d’un país membre de la Unió Europea. Si s’ha identificat amb el DNI o el NIE només cal adjuntar-lo si no s’han pogut validar les dades per consulta interadministrativa i així ho indica el resguard de presentació de la sol·licitud.
  • Certificat electrònic de la inscripció de naixement o llibre de família o altres documents relatius a la filiació. Si està en situació d’acolliment en família o institució, la resolució d’acolliment del Departament de Drets Socials.

b. Criteris específics de prioritat

Qualificació mitjana dels estudis, del curs o del certificat de professionalitat que permeten l’accés a aquests cicles o qualificació de la prova d’accés, tenint en compte el següent:

a) Alumnes que han cursat l’ESO en un centre ordinari, es té en compte la qualificació mitjana de tercer i quart d’ESO.

b) Alumnes que han cursat l’ESO en un centre d’adults, es té en compte la qualificació mitjana final de l’etapa.

c) Alumnes que han obtingut el títol de l’ESO mitjançant proves lliures, es té en compte la qualificació de la prova.

d) Alumnes que han finalitzat un cicle de formació professional de grau bàsic, és té en compte la qualificació mitjana calculada com la mitjana aritmètica dels àmbits, els mòduls professionals i el projecte.

e) Alumnes que han aprovat la prova d’accés a cicles de formació professional de grau mitjà, es té en compte la qualificació de la prova.

f) Curs de formació preparatori per a l’accés a cicles formatius de grau mitjà, en què es té en compte la qualificació final del curs.

g) Alumnes que han obtingut el títol de tècnic o tècnica superior de formació professional, es té en compte la qualificació final del cicle mitjà o cicle superior de formació professional.

h) Alumnes que aporten el certificat de professionalitat, es té en compte la qualificació del certificat de professionalitat que aportin.

Documentació acreditativa:

  • Certificat de la qualificació mitjana al·legada dels estudis, el curs o el certificat de professionalitat que permeten l’accés a aquests cicles o de la qualificació de la prova d’accés.
  • Si no s’acredita la qualificació dins els terminis previstos, la sol·licitud no s’assigna.

Especificacions que cal tenir en compte:

  • Per calcular la qualificació mitjana de tercer i quart d’ESO es té en compte la mitjana aritmètica de les matèries/assignatures d’ambdós cursos de l’expedient acadèmic.
  • Els alumnes que han finalitzat l’ESO a Catalunya en un centre ordinari de titularitat pública a partir del curs 2017-2018, o que finalitzen l’ESO en aquests centres el curs 2023-2024, no han d’adjuntar cap certificat de la qualificació mitjana de 3r i 4t d’ESO, ja que aquesta s’obté de les bases de dades del Departament d’Educació i es mostra en la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional. Si no s’ha pogut obtenir, cal adjuntar el certificat d’aquesta qualificació mitjana abans de finalitzar el període per presentar una reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.
  • Els alumnes que han finalitzat l’ESO en centres de titularitat privada, a partir del curs 2021-2022, o que finalitzen l’ESO en aquests centres el curs 2023-2024, no han d’adjuntar cap certificat de la qualificació mitjana de tercer i quart d’ESO, ja que aquesta s’obté de les bases de dades del Departament d’Educació i es mostra en la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional. Si no s’ha pogut obtenir, cal adjuntar el certificat d’aquesta qualificació mitjana abans de finalitzar el període per presentar una reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.
  • En els casos diferents dels establerts en els dos paràgrafs anteriors, cal adjuntar a la sol·licitud de preinscripció el certificat acadèmic de la qualificació mitjana de tercer i quart d’ESO de l’expedient acadèmic.
  • Si la prova d’accés s’ha superat en les convocatòries de proves de la Generalitat de Catalunya a partir de l’any 2011, no cal adjuntar el certificat de superació de la prova. La qualificació de la prova d’accés s’obté de l’aplicació informàtica de gestió de proves del Departament d’Educació i es mostra en la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional. Si no s’ha pogut obtenir, es pot adjuntar el certificat de la superació de la prova fins al final del període de reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.
  • Els alumnes que han superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys en l’any actual han d’adjuntar la còpia de la consulta dels resultats a través del web corresponent. En el moment de la matrícula cal presentar, al centre, el certificat de superació de la prova.
  • Les persones exemptes de fer la prova d’accés perquè han superat les proves d’accés a la universitat per a més grans de 40 o 45 anys, han d’adjuntar el certificat de superació d’aquesta prova.
  • Si s’al·lega el curs d’orientació universitària (COU) o el batxillerat unificat polivalent (BUP): el centre on es van acabar els estudis ha de calcular la qualificació mitjana,.
  • Si s’al·lega un títol de tècnic/a auxiliar (FP1) o un títol de tècnic/a especialista (FP2): la qualificació mitjana l’ha de calcular el centre on s’han acabat els estudis.
  • En el cas dels alumnes que al·leguen un estudi estranger, no cal presentar cap certificat en el cas d’homologacions que s’hagin tramitat a Catalunya a partir de 2016, perquè la qualificació s’obté de les bases de dades del Departament d’Educació i es mostra en la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional. Si no s’ha pogut obtenir, cal adjuntar la credencial o el certificat de la qualificació abans de finalitzar el període de reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.
    • Si a la credencial d’homologació de l’ESO consta la qualificació mitjana, es considera aquesta qualificació.
    • Si a la credencial d’homologació de l’ESO no consta la qualificació mitjana, la persona interessada pot demanar-ne el càlcul a la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa. Si no ho fa o no se li pot calcular dins de termini, es considera que és un 5.
    • Si l’alumne/a ha finalitzat els estudis estrangers equivalents a l’ESO en cursos anteriors i té iniciat un expedient d’homologació de l’ESO, es pot demanar la resolució urgent de l’expedient si ja fa tres mesos, com a mínim, que s’ha iniciat el tràmit i que es prioritzi tramitar l’expedient si es té tota la documentació necessària. Si no es pot resoldre o fa menys de tres mesos que s’ha obert l’expedient d’homologació, el volant d’inscripció condicional tindrà el valor de 5 a l’efecte de la preinscripció.
    • En el cas que els estudis estrangers encara no s’hagin finalitzat en el moment de la preinscripció i no es pugui haver iniciat el tràmit d’homologació, es pot presentar , el model de la qual es troba al web preinscripcio.gencat.cat, que té els mateixos efectes per al procés de preinscripció que la presentació del volant de matrícula condicional, i que acredita que s’ha iniciat l’expedient d’homologació. En aquest cas, la qualificació es considera que és un 5
    • En el cas que els estudis estrangers encara no s’hagin finalitzat en el moment de la preinscripció o no s’hagi pogut iniciar el tràmit d’homologació, es pot presentar una declaració responsable, el model de la qual es troba al web preinscripcio.gencat.cat, que té els mateixos efectes per al procés de preinscripció que la presentació del volant de matrícula condicional, en què cal indicar el compromís d’iniciar l’expedient d’homologació abans de formalitzar la matrícula. En aquest cas, la qualificació es considera que és un 5.
    • En el cas d’homologacions tramitades a Catalunya a partir de 2016, no cal acreditar documentalment la qualificació mitjana dels estudis estrangers. La qualificació s’obté de les bases de dades del Departament d’Educació i es mostra a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional. Si no s’ha pogut obtenir, cal adjuntar la credencial o el certificat de la qualificació abans de finalitzar el període de reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.

Condició d’esportista d’alt rendiment o alt nivell

Documentació acreditativa:

  • Còpia del BOE on es publica aquesta condició de l’alumne/a, i que en tot cas ha de tenir una antiguitat inferior als 5 anys (o 7 anys en el cas de medallistes olímpics o paralímpics) o certificat del Consell Català de l’Esport que acredita la condició d’esportista d’alt rendiment de l’alumne/a, o altra documentació acreditativa que la normativa en la matèria estableix.

Alumnat que opta a les places reservades per a alumnat amb discapacitat

Per poder optar a aquestes places, s’ha d’acreditar una discapacitat de grau igual o superior al 33 %.

Documentació acreditativa:

  • Es consulten electrònicament les dades del Departament de Drets Socials. En el resguard de la sol·licitud s’informa si no s’han pogut obtenir. En aquest cas i quan l’organisme emissor és d’una altra comunitat autònoma, cal adjuntar la targeta acreditativa vigent de la discapacitat durant el període de presentació de documentació. Si la tramitació del reconeixement d’aquesta situació no ha finalitzat, es pot annexar un certificat de discapacitat, un informe mèdic específic de lesió o malaltia permanent, o un informe de l’EAP, que la direcció del centre i la comissió de garanties d’admissió valoraran.

Equivalència d’estudis