MATESFEST

El passat dimecres 16 de març, vam anar a la Plaça Universitat de Barcelona. Es celebrava la Matesfest, com diu el nom, una festa de matemàtiques on els estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) van organitzar parades de jocs matemàtics.

A quarts de deu del matí, vam anar a buscar el tren cap a Barcelona i al arribar allà vam tenir temps per esmorzar, tot seguit ferem una volta per pel claustre de la facultat i vam veure les paradetes muntades pels estudiants, uns havien fet un joc d’ordinador i ens l’ensenyaven, uns altres controlaven el whatsapp remotament, etc.

Posteriorment vàrem anar a una conferència que ens va fer una professora de matemàtiques, aquesta tractava de les eleccions i la distribució dels escons per població.

Parlar d’eleccions és una cosa molt important, perquè és d’on surten els nostres presidents de govern, no obstant, aquestes no son senzilles i són matemàtiques al 100%.

La forma que es reparteixen els escons varia segons cada país, província i municipi. En aquest cas, les del nostre país, pel que fa les eleccions a les Corts Generals, funciona de la següent manera:
•    Cada província té 2 escons fixos, excepte Ceuta i Melilla, que en tenen 1.
•    La resta d’escons es reparteixen segons la proporcionalitat entre escons i habitants:
     n. habitants/Escons restants= x 
     n. habitants per provincia/x= Nombre d’escons per província
•    Els escons s’atribueixen als nombres enters, i la resta d’escons es reparteixen segons la part decimal: s’ordenen les parts decimals de més gran a més petit i se li dóna un escó a la 1ª part més gran, després a la 2ª i així successivament.
•    Llei d’Hondt: els vots en blanc afavoreixen als partits més grans. Fent una seqüència de divisions i comparant els quocients.
•    Si no es supera el 3% de vots, no es té escó.
Aquesta forma de votació, no es pot canviar, segons el Titulo III de las Cámaras, a no ser que es facin votacions i aquestes superin els 2/3 de vots a favor.

A la xerrada, també es va fer emfàsi, de les passades eleccions municipals, en què es distribueixen els polítics segons el nombre de vots i habitants que hi ha. El nombre d’escons es imparell per no tenir empats. I s’ha de superar el 5% dels vots, perquè un partit pugui tenir representació al consistori.

Aquest escrit ha estat elaborat per l’alumne Victor Prim de 4t ESO D

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>