Visita guiada al MUME

L’alumnat de 4t d’ESO vam fer una visita guiada al MUME (Museu Memorial de l’Exili ). Ens va impressionar molt pensar que aquest centre d’interpretació està situat al mateix pas fronterer per on van fugir de la persecució la major part dels exiliats, la majoria dels quals no s’imaginaven l’infern que els esperava a l’altra banda del territori. La visita ens va permetre veure el museu i les seves exposicions, escoltar les explicacions de les guies i finalment, poder anar acompanyats fins la Vajol per visitar la Mina Canta.

L’exili republicà

Avui dimarts, els alumnes i les alumnes de batxillerat, hem tingut la sort de poder assistir a la conferència de l’escriptora Assumpta Montellà. La xerrada ha anat sobre l’exili republicà. Als de primer ens ha agradat molt perquè desconeixíem la gravetat d’aquest fet històric, explicat de manera senzilla, directa i dura per part de l’autora de la Maternitat d’Elna. Als de segon, els ha anat molt bé per comprendre millor l’inici de l’exili forçat que van patir milers de republicans i de persones que no estaven d’acord amb el bàndol nacional, un cop perduda la Guerra Civil.

 

 

D’on ve la roba que portem

La setmana passada, Heidi de @osanaespaicreatiu ens va visitar per pesentar-nos el repte del projecte de recerca, creació i servei de l’àmbit cientificotecnològic titulat “D’on ve la roba que portem“. Després de compartir dades molt interessants i alarmants sobre el model industrial de la roba i la moda, ens va proposar un repte ben curiós: crear i cosir una nova peça de roba a partir de la roba que ja no portem. Esperem aconseguir-ho i iniciar així un canvi personal en el nostre consum de moda i fer-lo més sostenible.

 

Taller de poesia

Hem fet un taller de poesia amb en Jordi Fornos, el qual ens ha llegit alguns dels seus poemes i ens ha explicat tot el procés de creació.
A la segona part del taller ha començat la part creativa. En Fornos ha estimulat a l’alumnat, mitjançant els sentits, fent-los recordar alguna vivència, sentiment o experiència. A partir d’aquí han començat el procés creatiu i esperem que a la següent sessió s’apreciïn els resultats, que segur que seran molt interessants. Gràcies Jordi per la teva col·laboració

TECHHUB de Manlleu


La setmana passada, l’alumnat de 4t d’ESO, com a part del tancament del nostre projecte Makers 3D, van tenir l’oportunitat de visitar el TECHHUB de Manlleu. Durant la visita, els van fer un recorregut per les impressores 3D que tenen, tant les que funcionen en tecnologia additiva com les que utilitzen resines. A més, van tenir l’oportunitat d’aprendre sobre altres tecnologies com la conformadora i la talladora làser, les quals ens van obrir les portes a un món de possibilitats creatives.

Una part molt interessant de la nostra visita va ser la entrega d’alguns dels prototips que els nostres alumnes van dissenyar i crear amb aquestes tecnologies.

Ha estat un projecte inspirador que ens ha permès veure com les idees de l’alumnat prenen forma gràcies a les eines de fabricació digital.

Presentació del llibre de relats a la biblioteca Marquès de Remisa de Sant Hipòlit de Voltregà

Aquest dimarts, a la biblioteca Marquès de Remisa de Sant Hipòlit de Voltregà, a les 5h de la tarda, va tenir lloc l’acte de cloenda del projecte “Relats de vida” d’aquest segon trimestre. De fet, aquesta cloenda es va convertir en la presentació del llibre de relats, fets per l’alumnat que en formava part i en col·laboració amb el avis i àvies de l’associació Messaia de Voluntariat del Voltreganès. Els alumnes, amb l’ajuden de les professores que els acompanyaven en tot el procés, van oficiar l’acte i ho van fer molt bé.
El públic present, entre el qual hi figurava el director del centre, Xevi Soler, la coordinadora dels projectes, la Mireia Serra, algunes àvies de Messaia, els representants de l’ajuntament, de l’associació de voluntaris, de la pròpia biblioteca i alguns familiars de l’alumnat va demanar quan i on en podia adquirir un exemplar, d’aquest llibre titulat: El camí de les ànimes.
I els vam dir, com us diem a vosaltres, que per Sant Jordi us animem a comprar-lo! I així, ajudareu, també, al viatge de final de 4td’ESO.

Visita a Món Sant Benet

Des de l’àrea de llengües s’ha dut a terme aquesta sortida amb els alumnes de 2n d’ESO de l’institut aprofitant la recerca i el coneixement a partir de l’aprenentatge desenvolupat al llarg del trimestre de manera transversal amb la lectura obligatòria del llibre “Laberintia” de llengua castellana i els continguts i sabers de la matèria de ciències socials. Així, la visita al  Monestir de Sant Benet ha estat un espai lúdic d’aprenentatge participant en l’activitat “El monestir en joc”, i el taller de cuina medieval “Fem bullir l’edat mitjana” per part de la Fundació Alícia com a oportunitat de valorització de la història i l’alimentació.

Makers 3D

L’alumnat de 4t d’ESO de l’àmbit cientificotecnològic, aquest 2n trimestre ha estat fent, dins del programa de recercacreacioservei, el projecte Makers 3D. Aquí teniu un resum de tot el procés seguit. Se’ls ha de felicitar.

Reflexionar sobre les pors

El divendres 22 de març, l’alumnat de quart d’ESO de l’Institut del Voltreganès va deixar les seves pors plasmades al museu de les pors del Mallol.
Uns espais participatius, de complicitats i emocions que els va servir per reflexionar sobre les pors d’un mateix i com gestionar el seu alliberament. Un projecte liderat per Acts of Liberation, que s’estrenarà a la propera edició de Fira Tàrrega i del qual les pors dels jov@s i la comunitat de Sant Hipòlit de Voltregà hi serà present.

Excursió a la Vall de Núria

El passat dijous 13 de març, els i les alumnes de 3r d’ESO van realitzar una excursió a la Vall de Núria, on van tenir l’oportunitat de gaudir de l’exposició “90 anys d’història del Cremallera de Núria” i van rebre explicacions detallades sobre el funcionament del mecanisme que mou el tren, el pinyó-cremallera, que transforma el moviment giratori d’un eix, en el qual va muntat un pinyó, en moviment rectilini. Posteriorment, van embarcar en el cremallera i van explorar la vall fent una ruta amb raquetes. L’entorn, totalment vestit de blanc per la neu, va crear una escena de gran bellesa.

Relats de vida

L’alumnat de 4t d’ESO que fem el projecte “Relats de vida”, dins de la matèria Recerca, Creació i Servei, us volem dir que ja tenim acabat el nostre llibre. Aquest és el producte final del repte d’escriure un llibre de relats, amb la col·laboració dels avis de l’associació Messaia.

Després d’uns mesos de treball i esforç, ja us podem ensenyar la portada d’aquest llibre, que estarà a la venda per Sant Jordi i que creiem que ens ha quedat bé i us agradarà molt.

Compreu-lo i ens ajudareu amb el nostre viatge de final de curs!