Ramon Llull i la màquina de pensar

Ramon Llull i la màquina de pensar

per José Ángel Hernández Santadaría -
Nombre de respostes: 0

ramon llull

Àlbum de fotos

Visita al CCCB: Ramon Llull i la màquina de pensar

El passat mes d'octubre els alumnes de 1r de Batxillerat van visitar aquesta exposició organitzada des de la matèria de Filosofia.

"Ramon Llull i la màquina de pensar" és una exposició diferent i sorprenent perquè no parla de Ramon Llull sinó del seu legat. A través d'obres d'artistes contemporanis ens convida a comprendre què és la intertextualitat, és a dir, de quina manera viatgen les idees a través del temps i com ens arriben directa o indirectament. Ens ajuda a captar la connectivitat de totes les coses de l'univers i la relació entre macrocosmos i microcosmos. Ens acosta als moments de comprensió luliana que són l'essència del seu misticisme.

Més enllà de ser el primer d' escriure en català i de defensar els preceptes de la fe,  descobrim el coratge humanista d'un home laic que intenta cercar punts de trobada entre les religions mitjançant un sistema lògic molt complex (l'ars combinatoria). El més interessant és veure com aquestes idees són precursores (o si més no, una visió) del llenguatge computacional binari i de la societat en xarxa.

Ens quedem bocabadats observant una màquina que combinant paraules i sintagmes crea textos amb sentit i ens fa pensar. Al costat, una estructura de fusta i fils connectat amb petits contrapesos es mou a cop d'impulsos elèctrics. Acabem la visita sentint que ens enduem més preguntes que respostes. Però d' això es tractava.

Violeta Roca