Pràctiques a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí.

Resultado de imagen de planta potabilizadora de sant joan despí

La planta potabilitzadora de Sant Joan Despí converteix en potables les aigües superficials captades del riu Llobregat i les subterrànies procedents de l’aqüífer de la vall Baixa del mateix riu i ho fa mitjançant els processos de pretractament, clarificació i desinfecció final, aplica el procés d’afinament, un tractament de l’aigua amb ozó i carbó actiu que n’assegura la millor qualitat. A més, aquesta planta aplica processos innovadors, com l’osmosi inversa i la reutilització de residus.

Les tasques que he desenvolupat durant el meu període de pràctiques han estat molt variades: he estat analitzant diferents paràmetres de les aportacions que fan els diferents col·lectors al riu, en especial l’aportació del punt 29 (ETAP Sant Joan Despí); he estat analitzant la humitat dels diferents fang que es produeixen a la planta (fang atomitzat, fang deshidratat i fang fluïditzat); he estat analitzant la riquesa càlcica de les calcites corresponents al procés de remineralització en el tractament de les aigües; he analitzat mitjançant filtres els virus i protozous de les diferents etapes del tractament, aquests filtres els enviem a la Facultat de Biologia de Barcelona al departament de Microbiologia per tal que siguin analitzats; he estat analitzant el desguàs de la planta al riu.

El col·lector 29 és un dels col·lectors del qual s’analitzen els diferents paràmetres a la ETAP de Sant Joan Despí, no obstant a aquest se li fa un seguiment mes exhaustiu degut a que es l’aportació de la mateixa planta al col·lector. D’aquesta aportació s’analitza: el pH diari, TOC setmanal, terbolesa setmanal, matèria en suspensió mensual, clorurs mensuals, TAC mensual, terbolesa mensual, Sodi, Potassi i una sèrie de metalls. Els paràmetres mensuals són iguals per a tots els col·lectors però a més a més al col·lector 29 també s’analitza el cloroform i l’amoni de manera mensual. Tots aquest valors queden registrats a un programa que s’anomena Lims i que permet d’aquesta manera mantenir tots els valors d’anys enrere, també s’han de registrar a l’Agencia Catalana de l’Aigua.

El desguàs que llença la planta al riu s’analitza cada setmana per tal de controlar els diferents paràmetres exigits per llei i per tal de tornar al riu l’aigua en les condicions aproximades amb las que s’agafa. D’aquest desguàs de la planta s’analitza el TOC, el pH, la terbolesa i l’alumini. Aquests valors queden registrats al Lims i també a la pagina de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Per sort quan portava un mes de pràctiques van portar un ICP òptic cosa que m’ha facilitat molts anàlisis, ja que en 3 minuts es capaç de donar-te la concentració de tots els elements de la taula periòdica que es troben a la mostra, i d’aquesta manera m’ha estalviat temps per dur a terme altres determinacions mentre l’ICP estava en funcionament.

icp

ICP òptic

Pol