Filtratge amb puntes de pipeta.

Aquesta nova tècnica de filtració l’he pogut desenvolupar en les FCT (formació en centres de treball). Aquesta permet recuperar el residu sòlid adherida al filtre (cercle blanc dins de la pipeta en la fotografia), a més de fer una filtració normal i corrent.

Resulta d’un muntatge molt senzill. Consta d’una punta de pipeta amb un filtre, una altra punta de pipeta d’uns 10 mL on se li ha retallat la punta per poder-hi posar la punta de pipeta amb filtre i un pot, on se li foreda el seu tap per tal de que pugui circular l’aire.

La tècnica en si és molt senzilla i molt útil ja que et permet tant filtrar la teva mostra i recuperar el residu sòlid per anàlisis posteriors.

Començarem doncs, activant el filtre per a que la mostra traspassi el filtre i comenci la filtració. Per fer-ho,amb una xeringa s’injectarà aire a pressió tal i com veiem a la imatge que ve a continuació.

Un cop el líquid travessa el filtre, ja s’estableix un flux continu. Un cop fet això hem d’esperar a que es filtri tota la mostra abocada a la punta de pipeta més gran connectada a la més petita (la que té el filtre). Això ens permet fer moltes filtracions a la vegada, jo per exemple he arribat a fer 50. Només s’ha de controlar que no pari el flux, això pot passar si hi ha molta matèria en suspensió, circula poc aire… El que s’ha de fer es tornar a fer pressió amb la xeringa.

Un cop feta la filtració, procedim a la recuperació del residu sòlid. Amb la mateixa xeringa utilitzada per fer pressió, l’omplirem amb una mica d’aigua destil·lada, empalmem la punta de la pipeta amb el filtre posada del revés i fem pressió per a que l’aigua destil·lada traspassi el filtre i arrossegui els sòlids adherits al filtre.

D’aquesta manera podem fer anàlisis tan del residu sòlid com del filtrat, és una tècnica molt senzilla i a la vegada molt útil.