ARTICLES PER A FAMÍLIES

Cinc esmorzars frescos i nutritius amb fruita

Ho tenim més que clar: fruita cal menjar-ne cada dia, una o dues peces com a mínim.

Durant tot l’any tenim una àmplia varietat de fruites dolces i sucoses. A més, les vitamines i antioxidants són indispensables per a protegir els constipats de l’hivern i dels raigs del sol a l’estiu, sense oblidar la hidratació que ens aporta l’aigua que contenen. Amb tants beneficis, a l’estiu cal aprofitar tot el millor de la fruita.

Comença el dia menjant fruita

És freqüent que moltes persones no tinguin gana en despertar-se, més encara després d’una nit de calor i desvetllament. No obstant això, un bon rendiment físic i intel·lectual depèn en bona part que hàgim esmorzat bé, així que t’aconsellem que en començar el dia i t’activis amb una saludable dosi de fruita de temporada.

Avui et proposem cinc idees perquè la fruita fresca formi part dels teus esmorzars:

  1. Batut de fruites amb iogurt i llavors: Tria la fruita que més t’agradi i tritura-la a la batedora, després afegeix iogurt o quefir, barreja amb cura (no ha de quedar líquid) i afegeix les llavors al final. Si porta fruita dolça i madura, com el plàtan, no caldrà afegir sucre.

Un truc: Pots aprofitar les fruites que siguin més madures i s’hagin de fer malbé posant-les al congelador, així, obtindràs un batut més refrescant.

  1. Sucs i liquats amb cereals: Són perfectes per obrir la gana. L’ideal és un suc natural acabat d’esprémer o un liquat de fruita que no tingui una polpa molt consistent. Acompanyem el suc o el liquat amb un bol de cereals integrals com la civada, llavors i fruits secs.

Un truc: Per obtenir suficient quantitat de suc per a tota la família, pelem la fruita i la batem juntament amb uns glaçons de gel, una cullerada de sucre i una mica d’aigua. Així creixerà molt més.

  1. Macedònia fresca per emportar: Podem fer boletes de síndria o meló, trossets de pera o poma, raïm fresc i panses, fulles de menta, etc. Per completar l’esmorzar, ens emportem un entrepà de pernil o formatge o bé unes torrades d’arròs o blat de moro inflat.

Un truc: Per mantenir la fruita fresca i en perfectes condicions la podem guardar en un recipient petit, que fiquem dins d’un altre més gran amb gel. Aneu amb compte en obrir-lo!

  1. Broquetes de fruites amb sorpresa. Aquesta una excel·lent opció per al cap de setmana. Cal pelar i treure les llavors i després trossejar la fruita en trossos regulars. Als petits de la casa els encanta enfilar la fruita a les broquetes. Completem l’esmorzar amb un got de llet o iogurt i unes torrades.

Un truc: La broqueta quedarà encara més irresistible si l’empolvorem amb llavors de rosella o xia, o bé si ratllem una mica de xocolata negra i coco sec.

  1. Entrepà de fruites i lacti: La combinació de pa amb fruita i formatge resulta deliciosa i molt completa. Un exemple salat: torrada de pa d’espelta untada amb alvocat, tomàquet madur, oli d’oliva i encenalls de formatge parmesà. I un altre dolç: pa de baguet untat amb la polpa d’una figa fresca madura i formatge fresc.

Un truc: Pots donar-li un toc especial si afegeixes orenga a la recepta salada i un rajolí de mel a la dolça.

Photo by Jo Sonn on Unsplash

Pixabay

30 minuts al dia són suficients per a millorar la salut

Quina activitat física he de triar per a millorar la meva salut?

És important tenir criteri en el moment de triar l’activitat física que volem fer o recomanar. En aquest sentit, cal tenir en compte aquestes tres premisses:

  1. Una activitat que ens agradi (Moreno, 2003:43)

El primer és que ens agradi; si l’activitat que realitzem no ens agrada no tindrà la continuïtat adequada. En aquest sentit, hi ha propostes d’activitat física molt variades que segur que s’adapten als gustos de cadascú: des de sortir a fer caminades diàries fins a activitats més esportives, com ara el bàsquet, l’handbol… Hi ha un ventall molt ampli de possibilitats. Per tant, el primer és que ha d’agradar-nos.

  1. Tenir en compte les nostres característiques

En segon lloc, l’activitat física ha d’adaptar-se a les possibilitats reals de la persona en funció del sexe, l’edat, la condició física, etc. (Moreno, 2003:44). Òbviament, amb un cos més pesat caldrà recomanar activitats com la natació, per exemple, que no requereix estar constantment suportant el pes del cos durant l’exercici, ja que això podria generar problemes en les articulacions dels genolls, els turmells o els malucs, que rebrien un gran impacte. També cal tenir en compte l’edat. Per suposat, l’activitat física ha de ser per tota la vida però, com tot, ha d’adaptar-se a cada etapa de la mateixa.

Per tenir unes referències clares de l’exercici físic preferible en cada etapa, la OMS (2010), en la publicació “Recomanacions mundials sobre l’activitat física per a la salut”, realitza les següents recomanacions per edats:

– Joves de 5 a 17 anys la OMS recomana una activitat física que consisteix en jocs, esports, desplaçaments, activitats recreatives, educació física o exercicis programats en el context de la família, el col·legi o les activitats comunitàries. Concretament, per a la millora de les funcions cardiorespiratòries i musculars i la salut òssia es recomana que:

  1. Els nens i joves de 5 a 17 anys dediquin, com a mínim, 60 minuts diaris a activitats físiques d’intensitat moderada a vigorosa.
  2. Una activitat física superior als 60 minuts diaris reportarà un benefici encara més gran per a la salut.
  3. L’activitat física diària hauria de ser, en la seva major part, aeròbica. Convindria incorporar, com a mínim tres cops per setmana, activitats vigoroses que reforcin els músculs i els ossos en especial.

– Adults (18 a 64 anys)

Per als adults d’aquest grup d’edat, l’activitat física consisteix a fer activitats recreatives o d’oci, desplaçaments (per exemple, passejos a peu o en bicicleta), activitats ocupacionals (és a dir, treball), tasques domèstiques, jocs, esports o exercicis programats en el context de les activitats diàries, familiars i comunitàries.Per tal de millorar les funcions cardiorespiratòries i musculars i la salut òssia, i reduir així el risc de patir una malaltia no transmissible o la depressió, es recomana que:

  1. Els adults d’entre 18 i 64 anys dediquin, com a mínim, 150 minuts setmanals a realitzar una activitat física aeròbica d’intensitat moderada, 75 minuts d’activitat física vigorosa cada setmana, o bé una combinació equivalent d’activitats moderades i vigoroses.
  2. L’activitat aeròbica cal practicar-la en sessions de 10 minuts de durada com a mínim.
  3. Es recomana que, per a obtenir encara més beneficis per a la salut, els adults d’aquest grup d’edat augmentin fins a 300 minuts per setmana l’activitat física moderada aeròbica, fins a 150 minuts setmanals l’activitat física intensa aeròbica o bé una combinació equivalent d’activitat moderada i vigorosa.
    Dos o més cops per setmana caldria fer activitats d’enfortiment dels grans grups musculars.

– Adults grans (de 65 anys en endavant)

Per als adults d’aquest grup d’edat, l’activitat física consisteix en activitats recreatives o d’oci, desplaçaments (com ara sortides a peu o en bicicleta), activitats ocupacionals (quan la persona encara fa una activitat laboral), tasques domèstiques, jocs, esports o exercicis programats en el context de les activitats diàries, familiars i comunitàries.

Per a millorar les funcions cardiorespiratòries i musculars, la salut òssia i funcional, i reduir el risc de patir una malaltia no transmissible, depressió i deterioració cognitiva, es recomana que:

  1. Els adults de 65 anys en endavant dediquin 150 minuts setmanals a fer una activitat física moderada aeròbica, algun tipus d’activitat física vigorosa aeròbica durant 75 minuts o bé una combinació equivalent d’activitats moderades i vigoroses.
  2. L’activitat es practiqui, com a mínim, en sessions de 10 minuts.
  3. Per a obtenir més beneficis encara per a la salut, els adults d’aquest grup d’edat han de dedicar fins a 300 minuts setmanals a la pràctica d’activitats físiques moderades aeròbiques, 150 minuts setmanals a activitats físiques vigoroses o bé una combinació equivalent d’activitat moderada i vigorosa.
  4. De la mateixa manera es recomana que els adults d’aquest grup d’edat amb mobilitat reduïda facin activitats per a millorar el seu equilibri i evitar caigudes, durant tres o més dies per setmana.
  5. També convé fer activitats que enforteixin els principals grups musculars dos o més dies per setmana.
  6. Quan els adults de més edat no poden realitzar l’activitat física recomanada a causa del seu estat de salut, han de mantenir-se físicament actius en la mesura que el seu estat els ho permeti.

Hi ha més informació sobre aquestes recomanacions a:

http://www.who.int/rpc/guidelines/9789241599979/es/index.html

  1. Activitats de caràcter aeròbic i de resistència:

En tercer lloc, pel que fa a la nostra salut cardiovascular, és important prioritzar les activitats de caràcter més aeròbic i de resistència. Les activitats físiques aeròbiques són de llarga durada (d’un mínim de 30 minuts), de baixa intensitat i sense interrupcions i l’energia s’obté principalment de l’oxigen. Activitats així són, per exemple, sortir a córrer, caminar a passos ràpids, patinar, l’esquí de fons, pedalejar, ballar, remar, etc. L’exercici aeròbic, amb un component de treball de la resistència, proporciona millores en els sistemes cardiovascular, neuromuscular i metabòlic (Fuster, Adrià i Corbella 2010:234-235).

Sortir a córrer o a caminar a bon ritme es pot convertir, en molts casos, en l’exercici més adequat; és possible fer-ho en horaris que et vinguin bé, no depens de ningú, no has d’apuntar-te a un gimnàs i, alhora, és una de les activitats aeròbiques més beneficioses per a la salut (Fuster, Adrià i Corbella, 2010: pp. 231). 

Bibliografia:

  • Adrià, F., Fuster, V., Corbella, J. (2010). La cocina de la salud. Barcelona. Planeta.
  • Moreno, F. (2003). Promoción de estilos de vida saludables a través de la actividad físico-deportiva.
  • OMS (2010). Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud, Suiza.

Imagen:Pixabay

Aneu a la barra d'eines