Situació dels estudis de GES al CFA Montseny

Treballem per donar noves oportunitats i reduir l’exclusió social

El GES és el Graduat en Ensenyament Secundari, l’equivalent a l’ESO per a persones adultes, i consta de dos nivells: GES 1 i GES 2.

El CFA Montseny de Vic sempre ha tingut diverses franges horàries dels grups de GES amb què podíem acollir un ampli ventall d’alumnat amb necessitats horàries diferents.

Portem tres cursos consecutius patint supressió de grups. Hi havia tres franges horàries: matí, tarda i vespre. Fins el curs 2016-2017 teníem cinc grups. A finals del curs 2016-2017 el Departament d’Ensenyament ens va retallar un grup i ens vam quedar amb un total de quatre grups, dos al matí i dos a la tarda.

Evidentment, vam sol·licitar la permanència del grup per poder donar continuïtat a l’alumnat que no havia acabat el segon nivell i poder atendre les noves demandes en aquest horari.  No hi va haver res a fer i vam perdre el grup definitivament.

Poc ens pensàvem que a finals del curs següent, 2017-2018, les retallades seguirien. El Departament ens comunica que de nou retalla dos grups de GES, el que significa una franja horària completa. S’argumenta que la matrícula és baixa i que el nombre d’alumnat es pot encabir en un sol grup per nivell.

Qui coneix les escoles de persones adultes sap que les matrícules als grups de GES són molt canviants d’any en any, i fins i tot durant el mateix curs. Així, un curs el torn del matí pot estar ple de gom a gom i el de tarda ser poc nombrós, i el curs següent pot ser completament a la inversa. Pot passar que un any hi hagi poca demanda i el següent, en canvi, tenir llistes d’espera. El nombre d’alumnat varia, però l’oferta ha de ser permanent.

L’argumentació del Departament no té en compte que el funcionament de les escoles de persones adultes s’ha d’adaptar a les seves necessitats, ja que tenen responsabilitats familiars i laborals. No es pot encabir tot l’alumnat en un torn horari, perquè simplement la meitat no podrà venir. L’alumnat que ve a la tarda és perquè treballa o té responsabilitats familiars al matí i a la inversa.

Per exemple, tu que estàs llegint, podries anar a aprendre anglès, informàtica, o a fer ioga, al mateix temps que estàs treballant o estàs amb els teus fills o cuidant algun familiar? Exacte. I el nostre alumnat el que vol estudiar és l’ensenyament mínim obligatori, l’ESO, que li permetrà millorar en la feina, li permetrà trobar-ne, o li obrirà portes per seguir estudiant.

Tot l’equip docent que estem i hem estat al CFA Montseny, creiem en el poder de l’educació, i la força que té en el progrés de les persones i de la societat, així com la gran funció de cohesió social i convivència que té. Treballem per donar noves oportunitats i reduir l’exclusió social. L’educació al llarg de la vida és un dret!

LLEI 3/1991, de 18 de març, de formació d’adults

Al CFA Montseny treballem de valent per donar una formació de qualitat, per adaptar-nos a les necessitats reals de l’alumnat, per treballar significativament, per projectes, per obrir un pas cap al futur a les persones que viuen a Vic i a altres poblacions de la comarca d’Osona, vinguin d’on vinguin, siguin d’on siguin.

Ens sentim molt orgulloses del pas cap al futur que van donar alumnes que van fer el GES amb nosaltres i ara son infermers, mestres, regidores, advocats, treballadors socials, jardiners, personal administratiu, socorristes, mecànics, agents forestals, mossos, guàrdies urbans, tècnics i tècniques d’esports, etc.

Totes les persones tenen dret a aquesta nova oportunitat, en els diferents horaris que necessitin.

Esperem que amb les llistes d’espera d’alumnat que vol estudiar el GES aquest curs, el Departament d’Ensenyament pugui reconsiderar la retallada i mantenir els dos grups de GES del torn de tarda. Esperem també, que tot aquest alumnat no es desanimi i busqui altres camins que no impliquin obtenir la titulació de secundària.

Volem aprofitar aquesta reivindicació per donar veu a tots els centres de formació de persones adultes. És hora que es conegui la tasca que s’hi fa i se’ls doni la importància que tenen.

10 de setembre de 2018

Equip docent CFA Montseny

 

 

Mercat dels cinc dits 2018

Aquest dilluns vam celebrar el Mercat dels cinc dits d’aquest curs. Aquest any el format del mercat era una mica diferent, ja que es feia al migdia a l’espai de davant de l’escola. Com ja és costum es van poder gaudir dels tallers de henna, trenes, braçalets, pintura d’aquarel·les, pintura de cares i percussió. L’Anscari i el seu equip de cuina de la Casa d’Oficis de Vic van cuinar una fantàstica paella per a 150 persones bonísima que vam poder cuinar gràcies als ingredients donats pel Bonpreu de Malla. Per postres tothom va poder tastar els postres participants en el concurs que havíem organitzat i que enguany va guanyar la Mouna Benyoussef, de GES 1 matí. Fins i tot vam fer una petita cerimònia de graduació a l’alumnat de GES 2 que aquest curs aconseguia el graduat. Vam gaudir d’un dia tranquil, emotiu, i molt bonic gràcies a la comissió de festes, el professorat i alumnat.

Entrega del premi al nou disseny de la revista l’Acord

Divendres 1 de juny l’escola va fer entrega del premi a la guanyadora del nou disseny de la revista l’Acord: la Paula D. F., alumna del cicle Assistència al producte gràfic imprès de l’EASD de Vic. Tothom vam estar d’acord en trobar molt enriquidora aquesta col·laboració entre els dos centres i continuarem el curs que ve amb nous projectes.

Visites guiades pel Centre Històric de Vic

Durant la segona quinzena del mes de maig l’alumnat d’Instrumental 2, Instrumental 3 matí, Català 1 i 2 han participat en diverses visites guiades pel Centre Històric de Vic. Aquestes visites han estat organitzades des de l’Oficina Municipal d’Acollida i l’Oficina de Turisme de Vic.

L’alumnat participant s’ha mostrat molt interessat i ha valorat molt positivament l’activitat ja que els ha permès conèixer amb més profunditat la ciutat.

Les visites guiades van ser plantejades dins de l’eix temàtic de la ciutat de Vic treballat durant el tercer trimestre a tots els grups d’Instrumental i Català del centre.

Visita a la Biblioteca Joan Triadú

Durant aquest darrer trimestre de curs l’alumnat dels grups d’Instrumentals i Català han fet la visita a la Biblioteca Joan Triadú.

La visita ha servit per entendre millor el funcionament del servei de préstec de material (llibres, vídeos, revistes, etc.), així com la manera en la que està organitzada la biblioteca i els diferents arxius. Tanmateix, hem pogut conèixer una mica més l’emblemàtic edifici, antiga escola, que acull la biblioteca central de Vic.

En acabar la visita, l’alumnat que no tenia el carnet de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya, ha pogut fer-lo en acabar la visita.

Treu-te l’ESO al Centre de Formació d’Adults Montseny

Si no tinc l’ESO i sóc major de 18 anys, què puc fer?

A l’escola d’adults pots obtenir el teu títol d’ESO, que et permet accedir al mercat laboral o continuar els teus estudis cap a cicles formatius, batxillerat o universitat.

Quants anys trigaré a tenir l’ESO?

A les escoles d’adults l’ESO són dos cursos, GES 1 i GES 2, però es pot reduir depenent del que hagis cursat prèviament.… Llegeix més»

Compartim un matí amb Laila Karrouch

Divendres passat, 18 de maig, vam tenir amb nosaltres l’escriptora d’origen amazic Laila Karrouch. Ens va explicar la seva trajectòria de vida i per quins motius va començar a escriure. També va parlar del viatge que va fer de Nador a Vic quan era petita i de la seva experiència migratòria. Ens va animar a seguir estudiant i va destacar la importància de l’educació en la societat actual. Gràcies, Laila, per la teva companyia i les teves paraules.

Buscant un nou disseny per a la revista “L’Acord”

L’alumnat de GES que cursa l’optativa de revista, juntament amb el professorat del centre, vam demanar a l’alumnat del cicle formatiu de grau mitjà Assistència al producte gràfic imprès, que elaboressin el proper disseny de la revista L’Acord. El divendres 11 de maig un grup d’alumnat i professorat del CFA Montseny vam anar a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic a veure els treballs seleccionats. Totes les propostes fetes van resultar molt interessants. El proper divendres 1 de juny tindrà lloc l’acte de lliurament del premi al projecte escollit.