Valls de Torroella des de la Bandera. .<![CDATA[  $('#gallery').lightBox(); ]]>
 
Valls de Torroella està situada al Nord-Est del municipi de Sant Mateu de Bages, limitant amb els termes de Navàs al Nord, Súria a l’Est, Salo a l’Oest i Coaner al Sud. És l’únic nucli realment urbà de tot el municipi.
Està a una altitud de 314,73 m, i té una superfície de 14 Ha. Està travessada de Nord a Sud, pel riu Cardener, i voltada d’altes serralades.

La població censada a 1 de gener de 2010, és de 365 habitants.

L'any 1903 va ser fundada aquesta població com una colònia industrial arran de la dissolució de la societat fundadora de la colònia Palà de Torroella, que estava situada situada 1 km al nord. El nom de la colònia prové d'Esteve Valls i Pasqual, que en fou el fundador. Ambdues entitats treballaven en el ram del tèxtil i amb posterioritat l'activitat industrial va passar a ser de petites indústries i tallers.

Hi destaca l'existència del Gremi dels Pubills, que és una entitat única a Catalunya; el pubill és l'home que es casa i va a viure a casa dels sogres i per això celebra, irònicament, la seva onomàstica per Sant Pere Màrtir.

La resta del municipi de Sant Mateu de Bages és d'economia eminentment agrícola i forestal i contrasta amb el caràcter industrial del nucli de Valls de Torroella.

Last modified: Monday, 14 October 2013, 12:16 PM