VISITEM UNA GRANJA DE CARGOLS: CAL JEP

El divendres 13 d’abril vam anar a visitar una granja de cargols a Castellfollit del Boix.  Aquesta granja es dedica a vendre cargols alevins (petits) per a que altres granges els engreixin per vendre. Cal Jep és una granja de cargols que funciona des de fa més de 50 anys. La majoria dels cargols els venen a restaurants que els cuinen (Barcelona, Madrid…). a Lleida, en canvi, mengen cargol vinyala.

Allà vam poder veure una espècie de cargol molt concret: el cargol bover!

L’Agustí, que és científic ens va explicar moltes coses que no sabíem sobre els cargols. El primer que vam veure a la granja va ser la sala de maternitat: els cargols adults tenien unes condicions favorables per a poder reproduir-se (temperatura, humitat, etc…). Cada cargol adult pot reproduir-se fins a tres vegades, i per aquest motiu, els van canviant de sala cada vegada que es reprodueixen.

L’època ideal per a la reproducció és la primavera, doncs a la tardor els cargols es preparen per a la hibernació. Els cargols són nocturns i es reprodueixen durant la nit. Perquè no marxin d’aquestes “gàbies” els hi posen una mena de greix cobert amb sal perquè als cargols no els hi agrada i no s’escapin. Alguns, igualment, utilitzen als altres cargols per saltar aquesta capa de sal i surten de la “gàbia”.

 

El primer que fan els cargols és un festeig per conèixer-se i decideixen quin d’ells serà el dominant (mascle) i el més passiu (femella). Aquest festeig pot durar entre 2 i 3 hores. Un cop s’han posat d’acord, el mascle “tira” el dard de l’amor a la femella. Els cargols poden estar entre 12 i 14 hores aparellant-se.

Al cap de 10 dies d’aquest aparellament, la femella buscarà un lloc tou (terra) per colgar els ous. Estarà durant 48 hores fent ous, un per un, fins a 50 o 100 ous cada vegada i en forma de cadena.

 

Perquè aquest ous puguin créixer bé, els retiren i els posen en un plat tapats, perquè no els doni la llum. Al cap de 20 o 30 dies neixen els petits (alevins) que seran els que vendran. Són molt delicats, la seva closca (l’esquelet extern) encara no està format i els manipulen amb un pinzell. Aquests cargols necessiten menjar herba fresca: trèvols perquè no es podreixen i un lloc a l’aire lliure per créixer. Per recollir-los els posen un tela negra on descansen i així els poden agafar. Per tant, aquests alevins poden portar-los en granges diferents o quedar-se’ls per fer-los créixer i que siguin els pares dels futurs alevins.

Aquests cargols els deixaran assecar al terra per poder-los vendre, perquè a l’hora de transportar els hi funciona millor. Es netegen de tot l’aliment que han menjat i a més a més, no ocupen tant d’espai.

Durant els mesos de març, abril i maig el sol fa que la closca s’endureixi i es facin adults. També ens va explicar que dues espècies diferents no poden aparellar-se.

Ens va agradar molt poder visitar aquesta granja després d’haver fet el projecte dels Snails a l’escola. Quan vam començar aquest projecte no ens imaginàvem que trobaríem granges de cargols. A França, ens va explicar l’Agustí que hi ha molta tradició de menjar cargols.

Volem agrair als pares que ens van acompanyar en aquesta sortida perquè sinó no l’haguéssim pogut fer.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>