EL REPTE DEL PRIMER DIA : INTENTEM ENCENDRE UNA BOMBETA AMB PATATES O LLIMONES

Com cada any, comencem el curs amb un nou repte. Enguany el repte ha estat intentar encendre una bombeta amb una patata o una llimona. Vam fer grups de 4 i ens vam repartir el material: patates, monedes de coure, pals de zinc, bombetes, portabombetes, cable de coure i llimones.

Cada grup tenia la seva idea, que van dibuixar en un full, per intentar muntar un circuït elèctric, però cap grup va aconseguir encendre la bombeta.Un dels motius va ser que la corrent que generàvem  en aquest circuït era de 1,5 v com a màxim, mentre que la bombeta necessitava una potència de 3,5v.

L’endemà vam demanar ajut a un pare de l’escola que sabia força coses sobre l’electricitat. El Marc ens va explicar com funciona l’electricitat :

  • Els àtoms estan formats per electrons, protons i neutrons. Els electrons són negatius i els protons positius. Els electrons es mouen i són els que generen energia.
  • Tot circuït elèctric ha de tenir coure i zinc.El que busquen els electrons és estabilitat i es mouen per tal d’aconseguir-la, per tant , com que el el coure té més electrons que el zinc , els electrons del coure volen anar cap el zinc perquè en té menys i això genera energia.
  • Les patates tenen un líquid àcid per on es mouen els electrons del coure cap el zinc.
  • El Marc ens explica que les piles ja tenen dins seu el coure, les piles i l’àcid.
  • Els neutrons i els protons d’un sòlid no es mouen , només salten els electrons.Mentre que en un líquid o gas es mouen els protons i els neutrons. El plàstic no és conductor i els electrons no es mouen. Quan s’acumulen molts electrons en un plàstic genera electricitat estàtica.
  • Les bateries antigues del mòbil la bateria no tenia tapa i quan ja estava carregada els electrons sobrants es perdien. Mentre que les bateries actuals ja tenen tapa i un cop està carregada ja no hi poden entrar més  electrons.
  • Una altra manera de generar energia és amb un iman, empentant els electrons perquè es moguin. L’electricitat que genera un iman és energia mecànica.
  • La força d’alguna cosa també genera energia, com per exemple un salt d’aigua, generant energia hidràulica.

Vam intentar fer primer un circuït en sèrie, però quan vam veure que no aconseguíem encendre la bombeta ho vam provar en paral.lel. En paral.lel hi ha més volts , però va més lent perquè hi ha més electrons.(El circuït continu funcionaria com la riera de Rellinars, menys aigua però més ràpida i el circuït paral.lel seria com el riu Ebre, amb més aigua però més lent). La velocitat amb la qual circulen els electrons es mesura amb ampers.

Tot i que les condicions del circuïts eren idònies per que el circuït funcionés no vam aconseguir encendre cap bombeta. Finalment ho vam provar amb un led, que necessita menys electrons per encendre’s , però tampoc ho vam aconseguir.

Volem agraïr al Marc que vingués ahir a la nostre classe perquè ens va ajudar molt a entendre com funciona l’electricitat.

 

1 comentari

  1. marc padros cornellas

    Va ser un plaer poder venir a explicar-vos que és l’electricitat, un concepte tant abstracte i tant difícil d’imaginar. Vau preguntar coses que no m’havia plantejat mai… sou uns cracks. També vaig entendre que un dels oficis més difícils del món és ser profe, tot i que em vau ajudar molt…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>