BREU HISTÒRIA DE SANT SALVADOR DE GUARDIOLA

Segons un document de l’ any 924 se sap que hi havia un Castell a Guardiola que estava situat en un turó del poble, en el lloc que ara coneixem com a Cal Miralda.

El nom de Guardiola és possiblement un diminutiu de guàrdia. Una guàrdia en aquell temps era una construcció de defensa i protecció del territori.

En un Principi, el castell de Guardiola va estar lligat al monestir de Sant Benet del Bages, ja que tots dos semblen fundats per la mateixa família: el senyor Sala i la seva muller Riquilda.

Després de passar per diverses famílies, a principis del segle XVI va passar a propietat dels Miralda que encara són els propietaris.

De les esglésies del terme municipal de Sant Salvador de Guardiola cal parlar de l’església de Sant Salvador que dóna el nom al municipi. D’ aquesta església es tenen documents del segle XI. Actualment està enrunada però encara es pot veure la façana. Sobre d’ aquesta església hi ha construïda una capelleta dedicada a la Mare de déu de Gràcia. ( es troba molt a prop de Cal Miralda)

L’ any 1640 es va construir una església nova més gran una mica més avall. És la parròquia actual. Per construir-la es van fer servir algunes pedres de l’ antiga.

La més antiga de les esglésies del terme municipal és la de Sant Pere del Brunet. Aquesta església ha estat diverses vegades destruïda i tornada a reconstruir. (Conserva un antic arc de ferradura)

L’ església de Sant Sadurní de Salelles es va construir cap el segle XI. El que es veu en l’actualitat és una ampliació que es va fer uns quants segles més tard que la primera construcció.

Last modified: Wednesday, 23 January 2008, 2:09 PM