PROJECTE D’INVESTIGACIÓ: LES TORTUGUES

LA IVETH ENS HA PORTAT  UNA TORTUGA , ES DIU LION!

ENS HA AGRADAT TANT QUE HEM DECIDIT OBSERVAR-LA , BUSCAR INFORMACIÓ I AIXÍ DESCOBRIR MOLTES COSES D’AQUEST ANIMAL.

EN PRIMER LLOC, LA IVETH ENS L’ HA PRESENTAT I ENS HA EXPLICAT CURIOSITATS DE LA SEVA MASCOTA.

SEGUIDAMENT L’HEM MIRAR I REMIRAT I HEM DIT EL QUE SABEM DE LES TORTUGUES . DESPRÉS  ENS HEM PLANTEJAT MOLTES PREGUNTES QUE VOLEM DESCOBRIR.

MIREU COM HEM VISCUT ELS PRIMERS MOMENTS!

UN COP ENS HEM PLANTEJAT QUÈ VOLEM SABER DE LES TORTUGUES, BUSQUEM INFORMACIÓ I LA PORTEM A L’ESCOLA PER EXPLICAR-LA  ALS COMPANYS I A LES COMPANYES

AMB TOTA LA INFORMACIÓ QUE HEM PORTAT COMENCEM A ENDINÇAR-NOS EN EL MÓN DE LES TORTUGUES I DONEM RESPOSTA ALS NOSTRES INTERROGANTS

COMENCEM DESCOBRINT EL COS DE LA LION: HEM COMPROVAT QUE TÉ UN CAP AMB DOS ULLS, DOS FORATS AL NAS, UNA BOCA AMB FORMA DE BEC QUE NODENTS A DINS PERÒ SI QUE TÉ UNA LLENGUA QUE NO SABEM SEGUR SI TÉ PAPIL·LES GUSTATIVES, EL QUE SI QUE SABEM ÉS QUE HI HA  ALIMENTS QUE LI AGRADEN I ALTRES NO.TAMBÉ HEM DESCOBERT QUE TÉ LES ORELLES TAPADES PER UNA PELL FINA I PER AIXÒ NO ES VEUEN.

A CONTINUACIÓ TROBEM EL COLL I LA CLOSCA MOLT DURA QUE LA PROTEGEIX.LA PART DE SOTA ÉS EL PLASTRÓ

DE LA CLOSCA LI SURTEN 4 POTES AMB 4 UNGLES CADASCUNA I UNA CUA QUE TÉ UN FORAT A SOTA PER ON FA PIPI, CACA I TAMBÉ, LA FEMELLA, PON ELS OUS .

LA SEVA PELL ÉS MARRONOSA I TÉ MOLTES MUNTANYETES

ENS HEM PLANTEJAT PER QUÈ ES DESPLAÇA TAN LENTAMENT I HEM POGUT DEDUIR QUE EL MOTIU ÉS PERQUÈ LA CLOSCA LI PESA MOLT!

MIREU COM JUGUEM A FER DE CLOSCA DE TORTUGA!!!

ARA JA SABEM QUE ES DESPLAÇA ARROSSEGANT EL SEU COS I PER AIXÒ L’ANOMENEM RÈPTIL.

TAMBÉ HEM DESCOBERT, DESPRÉS DE VEURE UN VIDEO ON NEIXIEN MOLTES TORTUGUES A LA PLATJA, QUE NEIX D’UN OU I QUE ELS ANIMALS QUE NEIXEN D’OUS ELS DIEM OVÍPARS.

ENS HEM PREGUNTAT SI ÉS NEN O NENA I ARA JA PODEM DIR QUE ALS ANIMALS ES DIU MASCLE O FEMELLA  LA LION TÉ LA PART DEL PLASTRÓ QUE TOCA  A LA CUA EN FORMA DE “V ” AIXÍ DONCS PODEM AFIRMAR QUE ÉS UN MASCLE.

LA LION ES UNA TORTUGA TERRESTRE PERÒ AMB DESCOBERT QUE TAMBÉ HI HA ALTRES TIPUS DE TORTUGUES SEGONS ALLÀ ON VIUEN.

AIXÍ DONCS LES QUE VIUEN A TERRA COM LA LION ES DIUEN TERRESTRES, LES QUE VIUEN AL MAR, MARINES I LES QUE VIUEN EN LLACS O RIUS, AQUÀTIQUES O D’AIGUA DOLÇA

JA SABEM QUE HI HA DIFERENTS TIPUS DE TORTUGUES, PERÒ TOTES MENGEN EL MATEIX?

DONCS NO! SEGONS ALLÀ ON VIUEN MENGEN DIFERENTS ALIMENTS. A LES TERRESTRES ELS AGRADA MOLT LA FRUITA I LA VERDURA. A LES MARINES, ALGUNES MEDUSES I LES PLANTES DEL FONS DEL MAR I A LES AQUÀTIQUES, LES PLANTES DELS LLACS O RIUS, ALGUNS CUCS I PEIXOS PETITS.

PERÒ COM VIATJA EL MENJAR PEL COS DE LES TORTUGUES?

DONCS, … A TRAVÉS DE L’APARELL DIGESTIU

HEM JUGAT A FER D’ALIMENTS QUE AGRADEN A LA TORTUGA TERRESTRE: SÍNDRIA, TOMATA, ENCIAM, MELÓ, RAÏM,…

SABEU COM VIATJA EL MENJAR?

PRIMER ENTRA A LA BOCA I D’AQUÍ BAIXA PER UN TOBOGAN ANOMENAT ESÓFAG CAP A UNA PISCINA PLENA DE SUCS QUE DESFAN EL MENJAR, L‘ESTÓMAG.

EL MENJAR BEN DESFET VIATJA CAP ALS BUDELLS ON FA TOMBS I TOMBS PERQUÈ SÓN MOLT LLARGS I AQUÍ EL SUQUET BO VA CAP A LA SANG I EL QUE NO APROFITA LA TORTUGA S’EN VA

CAP AL CARRER EN FORMA DE CACA PEL FORAT DEL CUL QUE ES DIU ANUS

AL COMENÇAMENT DEL PROJECTE TAMBÉ ENS VÀREM PLANTEJAR SI LES TORTUGUES TENIEN OSSOS.

VET AQUÍ QUE PER SABER COM SÓ ELS OSSOS, HEM COMENÇAT DESCOBRINT ELS QUE TENIM NOSALTRES A LA COLUMNA VERTEBRAL I LLAVORS, AMB LA INFORMACIÓ QUE TENÍEM HEM VIST QUE LA TORTUGA TÉ OSSOS COM NOSALTRES. ELLA TAMBÉ TÉ COLUMNA PERÒ LA TÉ ENGANXADA A LA CLOSCA, TAMBÉ HEM DESCOBERT EL CRANI I LA PELVIS.

ARA JA SABEM QUE EL CONJUNT D’OSSOS FORMEN L’ESQUELET.

PERÒ TENEN CERVELL I ON?

DONCS , TENEN UN CERVELL MOLT PETIT A DINS DEL CRANI QUE A L’IGUAL QUE A NOSALTRES,

TAMBÉ VOLEM DONAR RESPOSTA A LA PREGUNTA SI LES TORTUGUES TENEN COR I PER AIXÒ HEM COMPROVAT A TRAVÉS DUN DIBUIX QUE SÍ QUE EN TENEN I AQUEST ÉS EL QUE ELS HI DÓNA LA VIDA.

AL COR HI ENTRA LA SANG QUE ARRIBA PER MITJÀ DE LES VENES, AQUESTA SANG ENTRA BRUTA I LLAVORS VA A NETEJAR-SE ALS PULMONS I QUAN TORNA NÉTA, VA A ALIMENTAR TOT L’NTERIOR DEL COS I AIXÍ LA TORTUGA ESTÀ PLENA DE VIDA.

PERÒ COM NETEJA LA SANG?

DONCS AMB ELS PULMONS! EN TÉ DOS ON ENTRA I SURT L’AIRE QUE AGAFA DE L’EXTERIOR AMB LA BOCA I EL NAS I BAIXA PER UN TUB ANOMENAT TRÀQUEA FINS ALS PULMONS. D’AQUESTA FORMA DIEM QUE LA TORTUGA RESPIRA.  AQUESTA RESPIRACIÓ FA QUE ES PUGUI NETEJAR LA SANG.

FINALMENT, DESPRÉS DE DESCOBRIR MOLTES COSES DE LES TORTUGUES, CADASCÚ HA POGUT DONAR RESPOSTA A TOTES LES PREGUNTES QUE ENS VÀREM PLANTEJAR AL COMENÇAR ELPROJECTE.

MIREU, MIREU SI SOM EXPERTS EN TORTUGUES!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>