PRACTIQUEM MATES JUGANT A CARTES

Entre taller i taller a la setmana del PINScience, els Castellers de 3r hem trobat un moment per aprendre un joc de cartes molt divertit per practicar el càlcul mental. El joc es diu “l’Escombra” i es pot jugar amb els companys de taula i consisteix en fer sumes mentalment amb les cartes i aconseguir sumar sempre 15.

Aquí us en deixem les normes per si voleu practicar a casa i més abaix les fotos de les primeres partides:

Objectiu del joc

L’objectiu del joc és aconseguir combinar una de les teves cartes amb les cartes de la taula (pot ser una, dues o les que siguin) de forma que sumin 15.  Finalment, en funció de les normes de puntuació ( les explicaré més endavant) guanyarà un dels jugadors.

Com juguem?

Al principi de la partida  s’escull a sorts al jugador que repartirà les cartes . El “repartidor” entregarà tres cartes a cada jugador ( recordeu que els companys no les poden veure!) i col·locarà a la vista de tothom quatre cartes al centre de la taula.

A continuació, en direcció contrària a les agulles del rellotge, cada jugador (per ordre) intentarà sumar 15 amb una de les seves cartes i amb les que necessiti de la taula (recordeu que poden ser les que vulgueu!). Si no pot sumar 15 amb cap combinació, haurà de deixar una de les seves cartes a la taula a la vista de tots. Cada carta té el seu valor real segons s’indiqui de l’1 al 12, (norma modificada).

Quan els jugadors es quedin sense cartes, es reparteixen 3 cartes de nou fins que la baralla s’acabi, és aleshores quan la partida ha finalitzat. En el cas que hagin quedat cartes sobre la taula sense que ningú se les hagi pogut emportar, se les emportarà el darrer jugador que hagi aconseguit sumar 15.

Puntuació (Reduida)

Al finalitzar la partida es compatibilitzaran els punts de la següent manera:

En el cas que un dels jugadors sumi amb una de les seves cartes i totes les cartes sobre la taula 15, aconseguirà una escombra. En la puntuació final representarà 1 punt.

Aquell jugador/a que obtingui el 7 d’ors aconseguirà 1 punt extra.

El/la jugador/a que aconsegueixi el major nombre de cartes obtindrà 1 punt.

El/la jugador/a que aconsegueixi més cartes del pal dels ors obtindrà 1 punt. (Aquesta norma encara no l’apliquem).

El/la jugador/a que aconsegueixi més cartes del nombre 7 aconseguirà 1 punt. (Aquesta norma encara no l’apliquem).