Propostes de salut

PREVENCIÓ (POLLS)

http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Polls-00001

http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/P/polls/FULL-POLLS.pdf

http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/tractaments/polls-consells-per-detectar-los-i-eliminar-los/

http://medicaments.gencat.cat/web/.content/minisite/medicaments/ciutadania/tractaments/Polls/Polls-consells-per-detectar-los-i-eliminar-los.pdf

Activitat física

Una vida activa és essencial per a la salut dels nens i nenes. Es recomana que els infants i adolescents facin seixanta minuts (una hora) o més d’activitat física diària.

Convé reduir el temps destinat a “activitats de pantalla” (televisió, ordinador, consoles, etc.) a menys de dues hores al dia. L’activitat física escassa és, juntament amb una alimentació desequilibrada, un dels aspectes que influeixen decisivament en l’aparició del sobrepès i l’obesitat.

Els adults poden afavorir la pràctica d’activitat física dels infants i els adolescents en l’entorn familiar:

  • Provant diferents activitats fins trobar la que els agrada i facilitant-los-en la pràctica.
  • Compartint amb ells l’activitat física.
  • Combinant diferents tipus d’activitat.
  • Fomentant els esports de grup.
  • Facilitant que tinguin estones de joc actiu i de joc lliure.
  • Fent activitats de lleure a l’aire lliure.

Cal potenciar el consum de:

  • Fruita fresca i de temporada com a postres habituals dels àpats i com a complement d’esmorzars i berenars.
  • Verdures i hortalisses de temporada en el primer plat i/o com a guarnició del segon plat dels diferents àpats, a més de garantir la presència habitual d’amanides.
  • Llegums i fruita seca crua o torrada sense sal.
  • Farinacis (pa, pasta, arròs…) integrals.
  • Lactis, en forma de llet i iogurts sense endolcir i formatges.
  • Oli d’oliva verge.
  • Aigua com a beguda bàsica, tant en els àpats com entre hores.

Convé reduir:

  • La ingesta de llaminadures i prioritzar com a alternativa la fruita seca sense sal (nous, ametlles, avellanes…) i dessecada (panses, orellanes, figues seques…).
  • Les begudes ensucrades (coles, taronjades, begudes isotòniques, sucs, etc.) i prioritzar el consum d’aigua.
  • La brioixeria i la pastisseria, i prioritzar el consum d’entrepans, fruita fresca i fruita seca.
  • Les cremes de xocolata, mousses, cremes i d’altres postres làcties ensucrades, com a postres habituals dels àpats.
  • El menjar ràpid (fast food).
  • Les preparacions i derivats carnis processats (embotits, patés, salsitxes, etc.).