SORTIDA AL BORN

Els nens i nenes de 6è hem anat al Born Centre Cultural i ens hem endut les tablets per poder fer un bon reportatge. Aquí us deixem els nostres escrits així com el material gràfic que hem fet.

6È A

Els nens i nenes de 6è A i B vam anar d’excursió al mercat del Born per descobrir mes coses de l’edat Moderna i també  per saber que va passar l’onze de setembre del 1714.

Ara us explicarem què hem après

Abans, a l‘edat moderna, la gent vivia en cases pintades cadascuna d‘un color diferent, com ara: vermell, verd, groc, blau…..etc.  Abans hi havien unes botigues que s’anomenaven adrogueries on venien productes no comestibles, en aquestes botigues es venien productes que arribaven  d’arreu del món.L‘equivalent d‘una drogueria ara és un supermercat. El senyor Pol Gran era un adroger de l’epoca que  venia 40 sucres diferents i més de 2000 productes.

Hem descobert com eren els carrers: estrets i tenien el nom dels artesans que treballaban i vivien allà, com per exemple el carrer  cordes de viola on vivia el senyor Josep Corrales que feia cordes, cordes de guitarra, de violí …..etc les cordes es feien amb pells d’animals

En aquella època els homes i dones anaven amb perruques, maquillatge, i un barret de 3 puntes que es deia tricorni. Fa 300 anys els soldats anaven vestits molt elegants amb cassaques de colors diferents depenent del seu ofici. Els pirates també anaven amb tricorni.

Hi havia una claveguera que era molt gran, feia molta pudor i  era la mes antiga de totes les clavegueres i es deia: Merdançà.

Com era la ciutat?: El carrer Bornet era comercial perquè hi havien moltes botigues. Hi havia una casa molt gran que es deia la casa dels Boxadors, i allà tenien criats. Sota del mercat del Born hi vivien 323 ciutadans, 55 cases amb 77 famílies, però  en tota la ciutat hi havien mes de 5.000 cases.

Els arqueòlegs han trobat més de 2.000 objectes. Uns són bols molt petits i  antics que es deien escudelles. Barcelona era una ciutat de més de 200 hectàreas i 28.000 habitants.

L’àrea de Santa Maria del Mar i Sant Pere eren les més actives. Carles III, abans de perdre la guerra, vivia al palau dels virreis.

Els ciutadans i ciutadanes de Barcelona, quan tenien temps lliure, sortien a pendre xocolata desfeta. Els ingredients de la xocolata desfeta eren:

-Xocolata en pols, o cacao

-Sucre

-Vainilla

-Canyella

-Gingebre

-Pebre.

 6è B

A partir de l’any 1876 el Born va ser un mercat que venia els seus productes als comerciants perquè els venguessin als habitants de la ciutat de Barcelona.

El segle XVIII, on ara està el Born, hi havia una part de la ciutat i actualment veiem les seves restes.

La Barcelona dels segles XVII i XVIII era una ciutat emmurallada amb els baluards per defensar-se. Hi havia molta activitat comercial i compraven i venien productes a altres països (França, Anglaterra, Àustria…) .
Entre d’altres productes hi havia: tabac, xocolata, cafè, pipes, cacauets, diferents tipus de teixits

En aquella època ja es fabricaven cinturons, botons, arracades i eren molts semblants als d’avui en dia.

Una activitat molt típica d’aquella època era prendre xocolata desfeta a l’aire lliure els caps de setmana. Les tassetes on es prenia aquest producte es deien xicres.

A la ciutat hi havia diverses cases on es duien a terme diferents oficis. Un exemple d’aquestes era la casa de la família Boxadors, on es fabricava aiguardent. Una altra casa era la casa de la neu on es guardava i venia el gel. La família Duran tenien una drogueria , botiga on es venien productes com: detergents, cafè, xocolata…

Un altre tipus de casa eren els Triquets, edificis públics on la gent anava a jugar (cases de jocs).

Per la ciutat passava el Rec Comtal, era un canal que portava aigua del riu Besòs fins a la ciutat. Servia per tirar les deixalles i recollir aigua per utilitzar-la en diferents oficis com: els assaonadors, els guanters, els tintorers…

En aquella època els nens i nenes jugaven a baldufes, nines, bales… i la gent es deplaçava d’un lloc a un altre amb cavalls, mules o carros.

L’any 1701 va començar la Guerra de Successió quan Carles II, rei de Castella, morí sense descendència i hi havia dos candidats al tro Felip d’Anjou i Carles d’Àustria. Els aliats (Anglaterra, Portugal, Holanda, Alemanya) es van aliar a favor de Carles III i en contra de les corones castellana i francesa.

El juliol de 1713 començà el setge a Barcelona per part de Felip V perquè els catalans lluitaven a favor de l’arxiduc Carles i defensaven així les seves lleis i llibertats. Els barcelonins van crear la Coronela, formada per gent civil que defensava la ciutat. El seu comandant en cap va ser Rafael de Casanova.

L’11 de setembre de 1714 Barcelona va caure a les mans de FelipV. Aquest va fer construir una ciutadella (presó) al costat de la ciutat per tal d’evitar que la gent de la ciutat es tornés a aixecar en armes.

Al segle XIX els barcelonins van destruir la muralla i la ciutadella.

Fotografies fetes amb la tablet

Vídeo gravat amb la tablet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>